Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dojemný den pro zavražděného hrdinu: Petrovi ze Žďáru pověsili na školu desku. A složili mu písničku

Autor: ČTK - 
20. května 2015
12:49

Za účasti rodičů Petra Vejvody vzpomínají dnes ve Žďáru nad Sázavou na hrdinství 16letého Petra Vejvody, který neváhal bránit spolužačky před vražedkyní a zaplatil za to životem. Při uctění Petrovy památky pověsili na budovu školy, kde zemřel, pamětní desku. Spolužáci pro Petra složili písničku, kterou pak zazpívali.

Petr Vejvoda, kterého loni zavraždila ve žďárské škole duševně nemocná žena, má ode dneška na budově školy pamětní desku. Slavnostního odhalení se zúčastnili Petrovi rodiče a spolužáci, zástupci města, Kraje Vysočina, ministerstva školství a Sněmovny. Odhalení desky je součástí dnešního Dne Petra, který škola pořádá k jeho nedožitým 17. narozeninám. Vedle sportovních soutěží byly na programu i ukázky sebeobrany a činnosti hasičů, policistů a záchranářů.

Tragédie se stala loni 14. října. Barbora O. (26) z Ostravska ve škole zaútočila nožem na studenty. Šestnáctiletý Petr zemřel, když bránil spolužačku. Dvě studentky byly zraněny, další utrpěla šok, pobodaný byl i zasahující policista. Útočnici policisté zneškodnili elektrickým paralyzérem. Útočnice byla loni v únoru propuštěna z ústavní péče, kde pobývala z nařízení soudu, protože už v roce 2012 zaútočila na žáky v Havířově.

Deska o velikosti 50 × 110 centimetrů je zhotovená v kombinaci černého kovu a křišťálového skla. Pro školu ji sponzorsky vyrobil podle vlastního návrhu přibyslavský sklářský ateliér Leon Glass. „Kromě Petrova jména, vypáleného vodním paprskem do železa, deska stylizovaně ztvárňuje surovost činu, který se ve škole stal,“ řekl ČTK majitel sklářského ateliéru Aleš Valner.

Video Petr Vejvoda - odhalení desky - Jiří Čada
Video se připravuje ...

Odhalení pamětní desky se mimo jiné zúčastnili i zástupci Evropské záchranářské akademie, kteří rodině studenta vyjádřili uznání, hlubokou úctu a respekt k tomu, jak Petr pohotově a odvážně zareagoval. Rodičům předali křišťálovou plastiku a 16 smrčků, které symbolizují Petrův věk. „Smrčky, kterých se rodiče dotkli a symbolicky jim předali lásku, kterou dávali svému synovi, budou vysázeny v různých evropských zemích. Tamní hasiči o ně budou pečovat,“ řekla novinářům předsedkyně akademie Zdislava Tesařová. Akademie podle ní sdružuje hasiče a záchranáře z evropských zemí. Petr Vejvoda působil jako dobrovolný hasič ve Žďáru nad Sázavou.

Po odhalení pamětní desky pokračoval Den Petra od 10:00 v rekreačním areálu u Pilské nádrže. Programu, v němž nechyběly ukázky vystoupení v breakdance, biketrialu a dalších činnostech, které měl zavražděný student v oblibě, se zúčastnilo několik stovek žáků žďárských středních a základních škol. Jméno Petra Vejvody nese od poloviny dubna také dubová alej na břehu Veselského rybníka v Novém Veselí na Žďársku.

Alej byla vysázena loni 17. října prezidentem Milošem Zemanem, hejtmany a majitelem pozemků Constantinem Kinským. V případě soudního projednávání by Orlové hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest. Státní zástupce ale v dubnu její trestní stíhání zastavil. Podle posudků byla v době spáchání činu nepříčetná. Rodina zavražděného Petra rozhodnutí napadla, čin útočnice byl podle ní naplánovaný a promyšlený. Žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství však stížnost proti zastavení trestního stíhání zamítli.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ronyz ( 20. května 2015 16:03 )

to se máš čím chlubit že jsi dnešní genefrace

bumb ( 20. května 2015 14:48 )

Možná ty jsi zvonil a s tebou celá tvoje familíe,ale já rozhon´dně NE !!!!!!!!!!

bumb ( 20. května 2015 14:46 )

ronyz,ty blbečku já jsem nebyl v tu dobu na světě OSLE!!!!!!!!

ronyz ( 20. května 2015 14:41 )

žiješ tam co jsi si vyzvonil v 89

erikcom ( 20. května 2015 14:38 )

na takove udalosti hasiči v helmách ??? dobra ustrojova slavnostni uniforma tedy

Zobrazit celou diskusi