Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Piloti u výslechu: Maďaři vyšetřují havárii gripenu v Čáslavi

Autor: ČTK - 
20. května 2015
10:35

Sjeli z přistávací dráhy, jejich letadlo je však na odpis. Piloti maďarského gripenu, který havaroval na letecké základně v Čáslavi, zamířili podle ČT na výslech. Maďaři zároveň vytvořili tým, který se ujal vyšetřování nehody.

Maďarský osmičlenný vyšetřovací tým dnes začal vyšetřovat úterní nehodu stíhačky gripen, která po přistání skončila za přistávací drahou v poli. ČTK to dnes sdělila Magdaléna Dvořáková z tiskového oddělení generálního štábu.

Piloti se při přistání katapultovali, podle vyjádření armády jsou v pořádku. Letoun poté dojel na konec dráhy a značně poničen zůstal několik desítek metrů za ní.

Nehodu dnes začal ve spolupráci s českou vyšetřovací komisí odboru vojenského letectví sekce dozoru a kontroly ministerstva obrany vyšetřovat maďarský tým. Podle Dvořákové ho tvoří zástupci maďarských ozbrojených sil a maďarského Státního dopravního bezpečnostního úřadu.

Kvůli šetření je dnes prozatímně přerušeno mezinárodní cvičení Lion Effort 2015, které je určeno pro armády provozující stíhačky gripen. Kromě českých pilotů se do něj zapojili zástupci vzdušných sil Maďarska a Švédska, účastní se ho i Thajsko, ale bez své letecké techniky. Česká televize dnes připomněla, že v březnu musel maďarský gripen nečekaně přistát na Slovensku. Při návratu ze cvičení ve Švédsku nedokázal ve vzduchu načerpat palivo.

Video Havárie Gripenu v Čáslavi: Stroj se rozlomil na několik částí! - Petr Soukup, Tomáš Koníček
Video se připravuje ...

cid2000 ( 20. května 2015 15:51 )

..........maďarská paprika byla prostě dlouhá!Pilot zná asi jen rovné letiště z podunajské nížiny.Pilot si neudělal důkladnou předletovou přípravu a překvapila jej vlnitost Čáslavské přistávací dráhy trošku navíc z kopečka.Zrádnost terénu zjistil až v poslední chvilce,ale to byl už uprostřed přistávací dráhy.Tak s tím praštil a začal brzdit jak paprika.Jenomže zjistil,že brzdí ke všemu z kopečka.Takže brzdy mu moc nepomohly.Brzdy jsou určitě účiné až pod 200km/hod a méně.Ten maďar se jistě řítil rychlostí kolem 300km/h!Takže ty brzdy proměnil v teplo a světlo.No a pak už jedině ven,když končila dráha a na tacháku měl pořád 250km/h.Ze zákulisních informací je známo,že papriky nejsou na gripenech tak dobrý a i švédové instruktoři je nehodnotí až tak dobře!!Jsou to prý namachrovaní opálený frajeři a létat až tak moc neumí!Takže to pilot podcenil.Budou to určitě schazovat vinu na brzdy,ale pravda bude jinde!Zahraje se to do autu,protože si švédi nebudou chtít rozházet vztahy s paprikama.Udělá se jistě nějaký vzájemný kompromis na tento jeden kus aby nemělo Maďarské letectvo ostudu v NATO a Švédsko nepřišlo o zákazníka!!Asi tak!!!

porosenko ( 20. května 2015 11:06 )

A to chtějí tito sráči z NATO válčit s Ruskem?Jestli tohle Rusové vidí tak se musí umlátit smíchy.

Zobrazit celou diskusi