Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na letecké základně u Čáslavi havaroval gripen! Piloti se katapultovali

Autor: ČTK - 
19. května 2015
15:08

Na letecké základně v Čáslavi v úterý před půl druhou havaroval dvoumístný letoun Jas-39 Gripen maďarské armády. Piloti se katapultovali, jsou v pořádku. Letadlo skončilo za přistávací drahou v poli.

Posádka nedobrzdila při přistání dvoumístný letoun a před koncem dráhy se katapultovala. Oba piloti jsou v pořádku. Letoun vyjel z letové a přistávací dráhy do volného pole. Leteckou nehodu nyní šetří komise odboru,“ uvedla mluvčí Generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Video První záběry zříceného gripenu u Čáslavi - David Malík, Blesk.cz
Video se připravuje ...

Na vojenském letišti v Čáslavi na Kutnohorsku se koná mezinárodní cvičení Lion Effort pro armády, které provozují stíhačky gripen. Kromě českých pilotů se do něj zapojili zástupci vzdušných sil Maďarska a Švédska, účastní se ho i Thajsko, ale bez své letecké techniky. Maďaři podle Dvořákové havarovali, když přilétali na cvičení z Maďarska. 

Úterní havárie není první nehodou vojenského letadla na čáslavské základně. Před třemi roky tam při přistání havaroval ruský vojenský letoun typu Antonov An-30 a začal hořet. Na palubě pozorovacího stroje bylo 23 lidí. Šest z nich - pět ruských a jeden český voják - utrpělo zranění, většinou popáleniny. Příčinou nehody bylo nezvládnutí techniky pilotáže a nedodržení nařízených parametrů při přistání. 

Poslední nehoda armádního letounu se na území ČR stala v listopadu 2012. Nedaleko Čáslavi, u obce Radovesnice I západně od Kolína, spadl jednomístný podzvukový bitevník L-159. Pilot havárii nepřežil. 

Nynější čáslavské cvičení má mimo jiné připomenout, že švédské stíhačky střeží nebe nad Českem už deset let. Prvních šest přiletělo do ČR 18. dubna 2005. Do výzbroje české armády byly gripeny zařazeny 26. dubna 2005 a český vzdušný prostor začaly střežit 1. července 2005. Do konce srpna téhož roku dodali Švédové i zbylých osm strojů. Cvičení v Čáslavi začalo 11. května a má trvat do 24. května.

Jak to vypadá, když se katapultuje pilot takového letadla? Podívejte se na video!

Video Pád Gripenu: Takhle se piloti katapultují! - Blesk.cz, youtube.com
Video se připravuje ...

cid2000 ( 20. května 2015 15:47 )

..........maďarská paprika byla prostě dlouhá!Pilot zná asi jen rovné letiště z podunajské nížiny.Pilot si neudělal důkladnou předletovou přípravu a překvapila jej vlnitost Čáslavské přistávací dráhy trošku navíc z kopečka.Zrádnost terénu zjistil až v poslední chvilce,ale to byl už uprostřed přistávací dráhy.Tak s tím praštil a začal brzdit jak paprika.Jenomže zjistil,že brzdí ke všemu z kopečka.Takže brzdy mu moc nepomohly.Brzdy jsou určitě účiné až pod 200km/hod a méně.Ten maďar se jistě řítil rychlostí kolem 300km/h!Takže ty brzdy proměnil v teplo a světlo.No a pak už jedině ven,když končila dráha a na tacháku měl pořád 250km/h.Ze zákulisních informací je známo,že papriky nejsou na gripenech tak dobrý a i švédové instruktoři je nehodnotí až tak dobře!!Jsou to prý namachrovaní opálený frajeři a létat až tak moc neumí!Takže to pilot podcenil.Budou to určitě schazovat vinu na brzdy,ale pravda bude jinde!Zahraje se to do autu,protože si švédi nebudou chtít rozházet vztahy s paprikama.Udělá se jistě nějaký vzájemný kompromis na tento jeden kus aby nemělo Maďarské letectvo ostudu v NATO a Švédsko nepřišlo o zákazníka!!Papriky mají máslo na hlavě.Teď se jim ostatní smějí.Asi tak!!!

spotak ( 19. května 2015 17:30 )

Prosím o pozornost. Podle posledních zpráv se Tiskový odbor maďarského ministerstva obrany vyjádřil, že se nejedná se o havárii, ale o nácvik nouzového přistání. Vše proběhlo podle plánu.

spotak ( 19. května 2015 16:05 )

Prodám Gripen. První majitel, serviska.

spotak ( 19. května 2015 15:57 )

Stejně jsme v haváriích letadel nejpopulárnější na světě díky sestřelu letadla zevnitř naším ministrem obrany Baudyšem,pozdějším astrológem!!

spotak ( 19. května 2015 15:53 )

Standartní postup při vystupování z letadla...;) Ještě že brzdový asistent zafungoval, jinak by dojel až do Kolína....))

Zobrazit celou diskusi