Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Landy se zastal kamarád ministr kultury: Orlík je pravěk, ke Karlovi IV. má blízko

Autor: dce - 
19. května 2015
16:17

Oslavy výročí 700 let od narození Karla IV. mají mít svou hymnu z pera Daniela Landy. A Česko se bouří. Jenže Landy se zastal i ministr kultury Daniel Herman. Landa podle něj má k tématu blízko, protože se zajímá o českou historii.

Když bylo oznámeno, že autorem hymny pro oslavy výročí narození Karla IV. bude Daniel Landa, vyvolalo to jednoznačně negativní reakce. Nejvíce se bouří studenti FF UK, kteří připomněli Landovu krajně pravičáckou nacionalistickou minulost i jeho roli ve skinheadské skupině Orlík.

Je smutné, že 70 let po hrůzách, které etnický nacionalismus způsobil, etnický nacionalista skládá písně pro pražský magistrát,“ uvedl v otevřeném dopise radnímu Wolfovi předseda spolku Daniel Ort.

Jenže teď se Landy zastal i jeho dlouholetý přítel a ministr kultury Daniel Herman. Vím, že Danielovi je takové téma blízké, velmi se zajímá o českou historii, třeba o myšlenku Vyšehradu a vše s ním spojené,“ řekl Herman deníku Lidové noviny.

Herman se také vyjádřil k Landově minulosti. „Známe se léta a Daniel Landa nemá nic společného s neonacisty, naopak. To jsou nepravdivá tvrzení. Orlík, to je pravěká minulost a vím, že to byla forma protestu proti komunistickému režimu, on tehdy hledal nějakou alternativu. Prošel osobnostním vývojem, a kdo s tím není seznámen, jistě může protestovat, ale mýlí se,“ doplnil Herman. 

Jenže to nejsou jen studenti, komu se nápad s hymnou a Landou nelíbí. Ohradila se proti tomu i pražská ČSSD. „Považuji to za skandální, nepochopitelné a od takové aktivity se distancujeme,“ prohlásil Petr Dolínek.

Podobně se od celé věci odklonil i sám pražský radní pro kulturu Jan Wolf, který s nápadem původně přišel. Teď tvrdí, že nic není rozhodnuto a hymnu může psát i třeba Karel Gott.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jarekshark ( 20. května 2015 03:52 )

kazdej spravnej Cech by mel poslouchat pisnicky od Landy

majojo ( 19. května 2015 21:19 )

Kiste pane, a tohle má být znalec české historie? Pane Lando, vy, jděte do r.dele, kam patříte a pane Hermane, vy se taky stdte. Fuj, fuj a ještě jednou fuj.

undurundu ( 19. května 2015 20:56 )

Nevim na co si ten churak porad hraje? Chtel by byt ceskou modlou, ale zatim je to ocas od popelinic.

gabreta ( 19. května 2015 20:45 )

Na Vyšehrad si možná Landa vzpomněl s tím, že by obnovil "Vyšehradský jezdce"! Ti starší budou znát.

honza1965 ( 19. května 2015 19:44 )

O tomhle by to mělo být v první řadě: NOVÝ JERUZALÉM Tvůj otec Jan, král, tuhle zemi neměl nikdy příliš rád. Pro její vzdor, vztek, intriky a primitivní směr. Přijel jsi sem k nám, nedali ti k nocování žádnej hrad. Zapadlý Čechy, černá díra, bídná královna všech děr. Však ty jsi byl syn, starý český krve rodu Přemysla. Takže sis řek, že tady musí slavný město stát. Ta stará zem je napojená na hvězdy a na čísla. Drahokam v blátě jen ho pracně z toho bláta vydlabat. Naše české království je krajina Tvý matky Bůh ukázal prstem: tahle země bude svatá. Praga caput regni na trůn navrátí se zpátky, (jako) věčná hvězdná Brána, kde jsou odemčený vrata. A tak sis řek, já proměním sluj plnou trní v zahradu! Jak Matku svou ji budu vroucně milovat a ctít. Vložil jsi sem část původního nebeskýho pokladu. Jak Nový Jeruzalém nakázál jsi Prahu postavit. Naše české království je krajina Tvý matky Bůh ukázal prstem: tahle země bude svatá. Praga caput regni na trůn navrátí se zpátky, (jako) věčná hvězdná Brána kde jsou odemčený vrata. Pozval jsi sem k nám ze všech koutů světa slavný mudrce. Ať proměněj zem v chrám, kterej označuje střed. Pramáti všech škol zasadil jsi tady přímo do srdce! Kámen vzácnej na koruně září aby očaroval svět. Naše české království je krajina Tvý matky... O týhle hymně, co je ve skutečnosti děsné srágora Myšlenka sice dobrá ale celkový výsledek - dětská rýmovačka křížená s pouťovo odrhovačkou

Zobrazit celou diskusi