Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vyšetřovatel bomby v autobuse: Pachatel je terorista. Měl falešné doklady

V autobuse na lince Praha – bulharská Varna byla nalezena trhavina.
V autobuse na lince Praha – bulharská Varna byla nalezena trhavina.  (Autor: bTV.bg)
Autor: ljš, ČTK - 
18. května 2015
22:47

Chvíle hrůzy zažilo 37 cestujících v autobuse z Prahy do bulharské Varny. Jeho šofér našel v maďarské Budapešti v zavazadlovém prostoru bombu! Podle bulharských médií je za vším zřejmě válka mezi dopravci o lukrativní evropské linky.

Vyšetřovatel Georgi Iliev, který odhalil útočníky na letišti v Burgasu v létě před třemi roky, je ale přesvědčen, že bomba nebyla vyrobena, aby zastrašila, nýbrž aby zabíjela. „Podle mého skromného mínění je to klasický pokus o teroristický čin. Jeho vykonavatel udělal vše, co bylo v jeho silách, aby se podařil teroristický akt,“ řekl podle televize bTV.

Server 24 časa poznamenal, že zatím není žádná stopa, která by spojovala útok v Burgasu s nedělním nálezem bomby v zavazadlovém prostoru autobusu. „Jasné je jen to, že atentátník, který nastoupil v Praze a vystoupil v Brně, vypadal jako Čech nebo Slovák,“ napsal.

K tomu Iliev uvedl, že muž, který útok nyní chystal, se sice řidiči prokázal doklady s českým nebo slovenským jménem, ale ty byly podle přesvědčení vyšetřovatele falešné.

Obě události – nynější a z Burgasu – ale podle něj mají podobné rysy. V obou případech byla nálož umístěna v zavazadlovém prostoru a v obou případech bylo cílem způsobit co nejvíce obětí. Rukopis těch útoků je podobný, soudí Iliev.

Atentát na burgaském letišti byl spáchán 18. července 2012. Při útoku tehdy zemřelo pět Izraelců, jejich bulharský řidič a rovněž sebevražedný atentátník. Dalších 35 lidí utrpělo zranění. Podle Bulharů za útokem stálo libanonské radikální hnutí Hizballáh.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi