Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

KOMENTÁŘ: Kvótami pro uprchlíky našlápla EU k vlastnímu konci

Co si myslí Petr Holec o kvótách pro uprchlíky?
Co si myslí Petr Holec o kvótách pro uprchlíky?  (Autor: Reuters)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
18. května 2015
05:44

525. Přesně tolik imigrantů z různých koutů světa přidělily Česku povinné kvóty, které navrhla Evropská komise. Nejde ani tak o samotné číslo: pokud by nešlo o teroristy z Islámského státu, al-Káidy nebo Dětí země, desetimilionové a národnostně stále homogenní Česko se s nimi celkem bez problémů vyrovná. Navíc máme v EU tu výhodu, že stále patříme do jejího chudšího klubu, takže by od nás většina uprchlíků možná záhy odjela do Německa. Politicky korektně se tomu říká sousedská výpomoc. 

Jde však o důsledky a hlavně princip schválení kvót. Jako obvykle totiž EK zavádí něco, čemu ani ona sama moc nerozumí, což je ostatně při pohledu na její členy logické: nejlepší kvalifikací pro post eurokomisaře bývá, že když politicky neuspěje ani ve své zemi, uplatí ho vlastní partaj Bruselem. Pamatujete ještě na expremiéra Vladimíra Špidlu? Poradce premiéra Bohuslava Sobotky není zdaleka jediný.

Číslo 525 podle expertů na imigraci ve skutečnosti pro Česko znamená až patnáctinásobně vyšší počet žádostí o azyl, tedy nějakých 17 000. Co a jak máme případně udělat s nimi, to v Bruselu samozřejmě nevědí. Mnohem horší ale je, že EK zkouší (kvóty jsou zatím jen návrhem) něco takového zavádět v době, kdy některé členské země rozkládá právě imigrace zevnitř, protože se ukazuje, že i když dáte některým imigrantům bydlení a finanční podporu, chtějí vás za to zabít.

Imigračními kvótami, které odmítá spousta členských zemí, EU vykročila k vlastnímu konci. Jestli totiž nejen podle průzkumů veřejného mínění, ale i různých občanských projevů něco lidi v členských zemích trápí, pak právě imigrace. A to i ze zemí EU jako jsou Polsko, Česko či Rumunsko, jak vidíme třeba z Velké Británie, kde i na nás stále nahlížejí jako na ekonomické přistěhovalce. A to nám přitom džihád bývá cizí.

Brusel už delší dobu úspěšně testuje, jak jít proti vlastním občanům, které stále citelněji trápí ztráta suverenity. Nejlíp to pochopily populistické strany a hnutí, které kvůli tomu sílí. Ironií je, že zatímco v EU stále naléhavěji mluví o tom, jak zamezit jejich vzestupu, v praxi dělají vše pro to, aby vyhrávaly volby.

datelobecny ( 25. května 2015 21:43 )

Tento článek napsal chlap s gulema! Přesně tak to je, my jim podáme pomocnou ruku, a oni se nám odvděčí kudlou v zádech.

fjdksla ( 18. května 2015 10:42 )

CO PEKLO SCHVÁTÍ, UŽ NIKDY NENAVRÁTÍ. Vystoupení by byl EU je mnohaletý, těžko zrealizovatelný proces, a i kdyby si Britové vystoupení z unie odhlasovali, tak jim to EU tak osladí, že si to vystupování z EU Britové ještě rádi rozmyslí. Podle mého si to britští politici uvědomují a jen se na tomto tématu zviditelňují. EU byla dobrá myšlenka, původně to přece bylo EHS- Evropské HOSPODÁŘSKÉ společenství, tak se vraťme k hospodářské spolupráci a na sjednocování legislativy včetně žárovek a zahnutých okurek se vybodněme.

evita5555 ( 18. května 2015 10:39 )

No vidíte, ešte že máte Zemana, ktorý sa chová korektne k Rusku, lebo na základe bruselskej politiky, aby sme si zachránili holé životy, budeme ešte radi, keď sa presunieme do východného bloku. Keď začnú vybuchovať prvé školy a obchody, pochopia aj tí slabší duchom, že Európa končí a skape na ľudskú blbosť. Našťastie aj slovenský a maďarskí premieri s tou samovražednou politikou Bruselu nesúhlasia, možno bude potrebné vrátiť späť na pôvodné miesta ostnatý drôt a obnoviť hranice. Lepšia colná kontrola ako terorista v parku.

housenkaa ( 18. května 2015 10:31 )

Referendum o vystoupení z unie, tak jako jej budou mít Britové a volit Okamuru.

fjdksla ( 18. května 2015 10:30 )

Směšujete dvě věci. Na vstup do NATO se nás nikdo pro jistotu neptal a byli jsme tam fofrem nacpáni, než jsme se stačili rozkoukat. Na vstup do EU se nás zeptali, protože věděli, že jim to nemyslící stádo odkývne. Byl jsem hned od začátku proti vstupu a intenzivní mediální masáži jsem se nenechal ani na vteřinu oblbnout. Teď ti, kteří se nechali o.ch.c.a.t., můžou jen mlátit hlavou do skříně jako Sovák v Marečkovi: My bijem o mříž, ducha lvi

Zobrazit celou diskusi