Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Šokující obvinění kriminálu v Brně: Vězni museli štěkat a pít vodu z kýblu?!

Pelikán popřel, že by vězni v Brně museli štěkat a pít z kýblu.
Pelikán popřel, že by vězni v Brně museli štěkat a pít z kýblu.  (Autor: Profimedia, archiv Blesku)
Autor: INT, lm - 
17. května 2015
18:55

Na Česko se opět snesla kritika z Evropy. Podle Evropského výboru proti mučení týráme vězně! Obzvláště ponižující praktiky pro pobavení dozorců měli zažít chovanci z detenčního ústavu v Brně.

V detenčním ústavu v Brně jsou zavřeni nejagresivnější pachatelé závažných násilných trestných činů. V jejich trestním rejstříku najdete znásilnění, sexuální útoky, ale i vraždy! Kvůli sexuální poruše si tito chovanci nemohou trest odpykávat v běžném vězení. Právě s těmito chovanci mluvila delegace Evropského výboru proti mučení ve Štrasburku.

„Bylo vyslechnuto několik obvinění, že chovanci se specifickými poruchami učení byli přinuceni zaměstnanci ústavu k jejich pobavení tančit, štěkat, jíst trávu a pít vodu z kyblíku. Pokud by se to potvrdilo, rovnalo by se toto chování podle názoru výboru ponižujícímu zacházení,“ napsali podle Práva zástupci výboru ve zprávě pro českou vládu.

Žádné důkazy ale výbor nepředložil a rovněž ministr spravedlnosti Robert Pelikán nezjistil žádné pochybení. Výbor ale upozornil i na další údajné prohřešky. Delegaci se také nelíbilo, že chovanci mohou se svými psychiatry a psychology komunikovat pouze přes kovové mříže, že příslušníci vězeňské služby byli přítomni u všech lékařských vyšetření a že chovanci mají k jídlu povolené jen lžíce a žádný kovový příbor. První dvě stížnosti z posledních uvedených se Pelikán snaží vyřešit, třetí opatření ale z důvodu bezpečnosti zřejmě zůstane zachováno.

Pelikán delegaci ale také něco vzkázal. „Na druhou stranu je ten výbor trochu jednostranný. Připadá mi to téměř jako kontrola kvality hotelu, kam by se lidi rádi vraceli. Trošku zapomíná na to, že tam (v detenci) jsou lidi, kteří někoho zabili anebo něco podobného provedli a že se s nimi nedá úplně zacházet jako se slušnými a milými lidmi,“ dodal pro Právo ministr.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

metafora ( 17. května 2015 23:42 )

Bachaři jsou šmelinářská sebranka úchylů

chamberlain ( 17. května 2015 23:41 )

Kramného taky jistě u výslechu nutí k doznání, i kdyby nakrásně nevraždil, nepustí ho už jen proto.

zelena.karkulka ( 17. května 2015 22:48 )

 A to si stěžují nebo se chlubí?

kverul ( 17. května 2015 20:38 )

Do ***.e jdi ty buzerente

moiaza ( 17. května 2015 20:15 )

Hráli to, na co měli. Kde nic není, ani smrt nebere. Snaha byla, chybělo jen umění. Umění střelit branku.

Zobrazit celou diskusi