Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Na Svatém Kopečku uložili ostatky Jana Pavla II.: Kapku krve ve zlaté schránce

Ostatky papeže Jana Pavla II. uložili na Svatém Kopečku
Ostatky papeže Jana Pavla II. uložili na Svatém Kopečku  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
17. května 2015
13:05

Ostatky papeže Jana Pavla II. byly dnes uloženy v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku u Olomouce. Šlo o kapku jeho krve v malé ampuli, která byla vložena do pozlacené schránky na stěnu baziliky. Připomněla se tím papežova návštěva Olomouce a Svatého Kopečku před dvaceti lety. Akce přilákala velké množství lidí, bazilika byla při slavnostní mši zcela zaplněná.

Mši sloužil polský kardinál Stanislaw Dziwisz, někdejší osobní sekretář papeže, který Jana Pavla II. při jeho tehdejší návštěvě doprovázel. „Krev znamená lásku, oběť. On sem přijel před dvaceti lety a teď nechť navždy zůstane v této svatyni na Moravě. Když byl zde, modlil se za vás a vyprošoval milost pro vaši vlast. I teď, když už je u Pána, cítíme jeho přímluvu,“ uvedl Dziwisz.

Kardinál také zavzpomínal, jak byl Jan Pavel II. před dvaceti lety nadšen množstvím lidí, kteří se shromáždili před bazilikou. Často údajně vzpomínal na větu, kterou tehdy lidé volali. „Ve Vatikánu se pak všichni učili větu: Svatý Kopeček je plný tvých oveček,“ uvedl Dziwisz. Papež by měl podle jeho slov radost i z plné baziliky při dnešní mši. „Zejména kolik je zde dětí. Toto setkání je darem pro Svatého otce, vzpomínáme ho v modlitbě a věříme, že je v modlitbě s námi,“ dodal kardinál.

Ostatky Jana Pavla II. byly donedávna uchovávány na krakovském arcibiskupství, před nějakou dobou je díky Dziwiszovi získala svatokopecká farnost.

Bazilika na Svatém Kopečku je jedním z nejvýznamnějších poutních míst na Moravě. Jan Pavel II., vlastním jménem Karol Wojtyla, který stál v čele katolické církve od roku 1978 do své smrti v roce 2005, ji navštívil v květnu 1995. Setkal se zde s bezmála desítkou tisíc mladých katolíků poté, co na olomouckém letišti, kde se tísnilo čtvrt milionu poutníků, prohlásil za svaté Jana Sarkandra a Zdislavu z Lemberka.

Oslavy výročí papežovy návštěvy začaly na Svatém Kopečku v pátek, kdy se zde konal koncert Václava Hudečka. Ve čtvrtek se uskuteční koncert v kostele svatého Cyrila a Mětoděje v olomoucké části Hejčín.

DBBS ( 17. května 2015 13:51 )

Przniči dětí měli sraz, paráda.....

Zobrazit celou diskusi