Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Terorista Belmochtár obrátil: S Islámským státem nemá nic společného

Autor: haj, ČTK - 
16. května 2015
09:35

Jednooký vůdce islámské skupiny ll-Murabitun Mochtár Belmochtár podle agentury AFP popřel, že by jeho ozbrojená skupina přislíbila věrnost organizaci Islámský stát (ISIS). Vyvrátil tak čtvrteční tvrzení jednoho z představitelů al-Murabitun a rozvířil spekulace o tom, že je hnutí nejednotné.

Skupina al-Murabitun, kterou vede alžírský terorista Mochtár Belmochtár, je dlouhodobě napojená na teroristickou síť al-Káida. Ve čtvrtek však jeden z představitelů skupiny ozbrojenců v nahrávce pro soukromou mauritánskou tiskovou agenturu, která často vysílá vzkazy radikálů, přislíbil věrnost Islámskému státu (ISIS). Na tom by nebylo nic zvláštního, Islámskému státu již v minulosti vyslovila své sympatie jiná hnutí, například nigerijská Boko Haram.

„Jasně to porušuje zakládající prohlášení, které určilo metody a chování naší organizace,“ konstatoval Belmochtár. Jeho skupina al-Murabitun prý nadále podporuje Egypťana Ajmána Zavahrího, hlavního představitele al-Káidy. Podle agentury AFP se zdá al-Murabitun nejednotná a začíná se štěpit.

Belmochtár je jednou z vůdčích postav světového terorismu. Absolvoval výcvik v Afghánistánu a poté vedl organizaci al-Káidy v muslimském Maghrebu. Hledán je především v souvislosti s přepadením zaměstnanců plynárny u Ajn Amanásu na jihovýchodě Alžírska z 16. ledna 2013. Islamističtí teroristé z Belmochtárovy skupiny tehdy požadovali ukončení intervence francouzské armády proti islamistům v Mali. Zajali přes 700 lidí, mezi nimi 130 cizinců. Armáda objekt osvobodila, ale útok nepřežilo 39 rukojmích a 29 útočníků.

Média od té doby už několikrát informovala o Belmochtárově smrti, zatím však nikdy nebyla potvrzena.

renoli ( 22. listopadu 2015 07:37 )

Pokud si pamatuju, tak před časem se američané chlubili, že Mochtára Belmochtára zabili. Je vidět, že zabili leda tak starou Blažkovou

Zobrazit celou diskusi