Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Vrazi z ISIS zabili v Sýrii 23 lidí: Mezi nimi bylo i 9 dětí

Autor: ČTK - 
16. května 2015
09:00

Islámští radikálové z řad hnutí Islámský stát (ISIS) zavraždili u syrského města Palmýra 23 civilistů včetně 9 dětí. Informovala o tom v sobotu v noci agentura AFP s odvoláním na syrské aktivisty. U pouštního města se v posledních dnech odehrávají tvrdé boje, syrská armáda tam vyslala posily.

„Skupina IS zabila zastřelením 23 civilistů včetně 9 dětí ve vesnici Amiríja, ležící severně od Tadmuru (arabský název Palmýry),“ uvedl Ramí Abdar Rahmán ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje ze Sýrie.

Město Palmýra leží v provincii Homs, v níž IS zahájil tento týden útoky na pozice syrské armády a snaží se dobýt město Suchna. Padlo už téměř 140 lidí, z nichž více než 70 byli vojáci. Podle syrských ochránců lidských práv se bojová linie nachází kilometr od slavných vykopávek, které UNESCO před dvěma lety zařadilo na seznam ohrožených památek kulturního dědictví.

Homský guvernér sdělil, že uvnitř Tadmuru je nyní spolu s uprchlíky z jiných částí Sýrie 35 000 lidí, v celé oblasti čítající také předměstí je 100 000 osob. Ruiny města, které patřilo k významným střediskům antického světa, se nacházejí na jihu Tadmuru.

Šéfka UNESCO Irina Bokovová v Bejrútu řekla, že památky staré 2000 let by měly být ušetřeny bojové aktivity.

Zprávy o násilí přišly také z Iráku. ISIS se podařilo dobýt hlavní vládní budovu v Ramádí, které je střediskem provincie Anbár. Je v ní také policejní velitelství, na něž ISIS zaútočil 6 téměř současnými sebevražednými atentáty. O život při nich přišlo 10 policistů. Atentátníci použili k útokům terénní automobily ukořistěné irácké armádě. Po několikahodinovém boji pak celý komplex obsadili a vyvěsili na něm svou vlajku.

Ramádí je střediskem Anbáru a dějištěm bojů mezi iráckou armádou a členy IS. Tamní správa požádala vládu v Bagdádu o posily. „Situace v Ramádí je kritická. Bez posil padne vládní budova rychle do rukou ISIS,“ sdělil člen anbárské provinční rady agentuře AP.

IS obsadil provincii Anbár loni bez velkého odporu tamního sunnitského obyvatelstva. Armáda se nyní snaží územně rozsáhlou část Iráku dobýt zpět a snaží se do bojů zapojit také místní sunnitské kmeny.

 

deratizator ( 16. května 2015 13:16 )

To je ale dobrá snůška keců, tohle.

sores ( 16. května 2015 11:11 )

Jako z opice nikdy nemůže být labuť, tak tito lidé nikdy nebudou jiní! Mají velmi zaostalé myšlení, jsou primitivní, umí než zabíjet a vlastnit. Tisíce věcí nejsou schopni pochopit a rozumět jim. Mají velmi nízké IQ jsou tak bohužel geneticky nastavené. Jde jim velmi dobře množení jako u zvířat, samčí pud mají až moc dobře vyvinutý.Jsou hotová katastrofa na planetě.Bílý člověk s nimi nehne a evropan už vůbec ne! Jedině dělat to samé co oni, všechny je pozabíjet!

tgbg ( 16. května 2015 11:01 )

To však stejně Rusko nezachrání. Moskva má 10 milionů obyvatel, z nichž dva a půl milionu, tedy čtvrtina, jsou muslimové. Slovanští Rusové jsou staří a vymírající, muslimové jsou mladí a mnohodětní. Za posledních 15 let počet muslimských obyvatel Ruska stoupnul o 40%. Sedm z deseti ruských těhotenství končí potratem, muslimky na potraty nechodí; a nejsou to muslimští muži, kdo si své životy utápějí ve vodce. Stále více mladých obyvatel Ruska budou muslimové, což podle demografických projekcí znamená, že v roce 2050 bude Rusko většinově muslimskou zemí. A v roce 2015 (za 8 let!) většina vojáků v ruské armádě budou… muslimové. Co to bude znamenat? Klidný a mírový přechod k většinově muslimské, multikulturní společnosti? Občanskou válku bosenského typu v makro-měřítku? Muslimský vojenský převrat? Další separatismy po vzoru Čečenska? Džochar Dudajev byl taky sovětským generálem (atomových bombardérů), než si uvědomil, že je Čečen a muslim. Možná nebyl posledním, ale jen prvním z ruských velitelů, kdo měl takový nápad…

jfk65 ( 16. května 2015 10:07 )

 Pokud to muslimské zlo se nevyhladí a to včetně dětí a žen tak se máme na co těšit?!

cityjail ( 16. května 2015 09:18 )

Tak a teď jenom honem zahodit Kalašnikov a šup do Evropy.... Ho.vada.....

Zobrazit celou diskusi