Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bostonský atentátník dostal trest smrti: Porota jednala 14 hodin

Autor: ČTK - 
15. května 2015
21:37

Zranil téměř tři stovky lidí, a tři dokonce zabil. Teď má bostonský atentátník Džochar Carnajev sám zemřít. Po čtrnácti hodinách jednání ho porota odsoudila  k trestu smrti.

 

Porota v Bostonu dnes rozhodla, že Džochar Carnajev, obžalovaný z podílu na atentátu na maraton, bude odsouzen k trestu smrti. Obhajoba žádala doživotí a nejspíš se odvolá.

Dvanáctičlenná porota shledala počátkem dubna Carnajeva vinným ze spoluúčasti na pumovém útoku, stejní porotci pak začali tento týden ve středu zvažovat, zda mu udělí trest smrti. K tomu stačilo, aby tento trest dostal v jednom ze 17 bodů obžaloby, v nichž mu porota přiřkla vinu.

Žalobci tvrdí, že byl Džochar v přípravě a provedení atentátu rovnocenným partnerem svému bratrovi, a proto si nic než nejvyšší trest nezaslouží. Obhajoba požádala o doživotní trest s odůvodněním, že Džochar byl pod vlivem o šest let staršího sourozence, hlavního strůjce útoku.

Porotci se radili dlouhých 14 hodin. Rozhodnutí o trestu smrti musí totiž být jednomyslné. Pokud by některý z porotců nabyl dojmu, že by Carnajev neměl být potrestán popravou, byl by obviněný automaticky odsouzen k doživotnímu vězení bez možnosti propuštění.

Při atentátu v cíli běžecké soutěže zahynuli v USA tři lidé a dalších 264 utrpělo zranění.

gabreta ( 16. května 2015 07:47 )

Souhlasím s tvrdýmy tresy pro teroristy a vrahy kdekoli. Ale že Amíci nepospíchají s vydáním vraha, co u nás vystřílel celou rodinu? Amíci mají zajímavej pohled na spravedlnost!

newworldorder ( 16. května 2015 07:04 )

Boston stějné dílo jako 11.9.Medialní masaž a veřime vše...

sheba ( 16. května 2015 06:00 )

bohužel to není u nás

niewjem ( 15. května 2015 23:09 )

Podle mě by doživotní trest s přísnou ostrahou, byl daleko horší. Trest smrti je vlastně pro něj vysvobození, než kdyby měl být někde na samotce, mlácen, znásilňován atd. Aspoň by si to protrpěl, takhle ho uspí a zdar.

siroky11 ( 15. května 2015 23:01 )

Tak to má být, co s takovým parchantem? Živit ho v kriminále? Ještě štěstí, že se to nestalo u nás, to by byl uznám psychicky labilním a skončil by v ústavu

Zobrazit celou diskusi