Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

525 uprchlíků má připadnout Česku: Klaus by je poslal zpátky, odkud přišli

Václav Klaus má o uprchlících jasno: Nechal by je vracet tam, odkud přijeli
Václav Klaus má o uprchlících jasno: Nechal by je vracet tam, odkud přijeli  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, vr, ČTK - 
14. května 2015
11:23

EU chce rozdělovat uprchlíky, kteří míří do Evropy, do svých jednotlivých členských států. Na Česko by připadlo 525 lidí z uprchlických táborů. Podle exprezidenta Václava Klause jsou však podobné kvóty tragickým omylem. Navrhl vracet uprchlíky tam, odkud přišli.

Za tragický omyl Evropy považuje bývalý prezident Václav Klaus záměr Evropské komise přerozdělovat uprchlíky uvnitř EU. Za řešení imigrační vlny, která trápí Evropu, pokládá dohodu evropských států na posílání uprchlíků zpět do zemí, odkud přišli. "Přijímání nepolitických uprchlíků považuji za naprostý omyl dnešní doby," uvedl Klaus.

"Jedinou smysluplnou reakcí, kterou by mohly jednotlivé evropské státy udělat, je domluvit se, že každého uprchlíka, který sem přijede, hezky pošlou zpátky do místa, odkud přijel. Není řešením lidstva, že by se začalo migrovat po celém světě a z laskavosti a z elementárních humánních principů by se každý imigrant ubytovával někde u nás," soudí Klaus. "Je to tragický omyl Evropy," dodal exprezident.

Návrh Evropské komise přitom vychází z toho, že Evropa čelí migrační vlně nerovnoměrně. Nejvíce to zatím »odnáší« Středozemí, kam míří desítky tisíc lidí a ve vlnách jich smrt nalezlo celkem 1770. Podle EK je fér se o uprchlíky podělit, a navrhuje proto program za 1,3 miliardy korun. Podle něho bude za dva roky možné přijmout až 20 tisíc lidí, kteří potřebují mezinárodní ochranu, především z Blízkého východu. Na Česko připadá 525 uprchlíků.

Aby tenhle plán prošel, muselo by ho však schválit nejméně 15 členských států, dohromady ale minimálně 65 % obyvatel EU. Postoj české vlády je zatím zamítavý, a to ne kvůli počtu osob (ČR loni přijala 765 azylantů), ale kvůli principu – trvá na tom, že by mělo Česko uprchlíky přijímat ze suverénního rozhodnutí, ne kvůli kvótám. Česko si podle Sobotky chce rozhodovat o uprchlících samo.

Zeit: Východoevropané dříve hledali azyl, nyní běžence nechtějí

Odmítavého postoje Česka ke kvótám si ale všímají i v zahraničí. Za časů komunismu našly na Západě azyl tisíce lidí z východoevropských zemí, nyní se tytéž státy samy zdráhají přijmout uprchlíky ve větších počtech, uvedl ve svém komentáři německý týdeník Die Zeit.

Nejdůrazněji však neochotu přijmout běžence dává najevo maďarský premiér Viktor Orbán, který chce, aby Maďarsko zůstalo takové, jaké je, poznamenal týdeník. "O něco uhlazenějšími slovy, ale ve stejném významu, se vyjadřují vlády v Polsku a Česku," dodal však Die Zeit. Připomíná, že Česko preferuje možnost pomáhat spíše v zemích, odkud uprchlíci pochází. "Česká vláda chce místo toho raději vynakládat peníze na zlepšení podmínek v přeplněných uprchlických táborech v Iráku, Jordánsku nebo Libanonu," uvádí komentář. Die Zeit však poukazuje na pouze skromný finanční příspěvek Česka ve výši desítek milionů korun.

V Česku se také v souvislosti s přijímáním azylantů hovoří o nebezpečí, které příchozí muslimové údajně představují, upozorňuje německý list. "To je také oblíbeným tématem českého prezidenta Miloše Zemana. Již roky prohlašuje, že si ve své zemi žádné muslimy nepřeje. Jednou dokonce prohlásil, že umírněný muslim je stejný protimluv jako umírněný nacista," dodal Die Zeit, podle kterého se odmítání islámu a tím i uprchlíků z muslimských zemí stalo nedílnou součástí české politiky.

rucnikvolamydlo ( 16. května 2015 15:05 )

Správně Venco a Ty je můžeš doprovodit.

politikus ( 15. května 2015 10:40 )

V.r. 1999 napsal Václav Klaus pro Lidové noviny článek, který nazval: multikulturalismus představuje největší hrozbu pro 21 století. V Klaus jenom potvrdil, že jeho názory jsou správné a konzistentní.

zadnice ( 14. května 2015 15:06 )

Za časů komunismu našly na Západě azyl tisíce lidí z východoevropských zemí, nyní se tytéž státy samy zdráhají přijmout uprchlíky ve větších počtech, uvedl ve svém komentáři německý týdeník Die Zeit. To byla ovšem úplně jiná sorta imigrantů po všech stránkách a nelze to srovnávat!!!

endmonika ( 14. května 2015 14:41 )

AT TÁHNOU ODKUD PŘIŠLI!!! SOUHLASÍM S KLAUSEM SAMI NEMÁME PRACI!!!

kajina ( 14. května 2015 14:41 )

Zobrazit celou diskusi