Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech prodává obří ruskou raketu: Za 2 miliony

Autor: ljš - 
13. května 2015
05:00

Střela, která prolomila rekordy, když šestkrát překonala rychlost zvuku, jde do dražby. V britské aukční síni se ji snaží prodat její tajemný český majitel. Kde k ní přišel a proč se jí chce zbavit, se ale neví.

Raketa HFL Kholod je vyrobená z titanu a oceli, měří přes 12 metrů a váží pět a půl tuny. Rusové ji konstruovali v samém závěru studené války už ve spolupráci s Američany a ve své době byla převratným krokem v cestování vesmírem a zkoumání vyhlídek v oblasti vysokorychlostního létání. Dokázala už totiž překonat rychlost 6,47 Mach, což je asi dvacetinásobek nejvyšší možné rychlosti formule 1.

Podle serveru Daily Mail je majitelem rakety Čech, který ale neuvádí své jméno. Koupil ji ze sbírky Alexandra Rudakova, jednoho z vědců, kteří na jejím projektování pracovali. Tajemný prodejce se ale chce nyní svého objemného pokladu zbavit. Pro její prodej si vybral aukční síň v britském Billingshurstu. Prý proto, že si přečetl o tom, že před dvěma lety dokázala prodat obří kostru dinosaura.

Jedná se přitom o skutečný unikát, existuje totiž pouhých pět exemplářů. Jeden stále v testovacím středisku v Kazachstánu, další v ruském Ústředním leteckém institutu, jeden vlastní sběratel z Dubaje a jeden byl loni vydražen v Londýně za 38 tisíc liber (1,4 milionu korun).

Rupert Werff z aukční síně, která prodává raketu českého majitele, věří, že bude prodána mnohem dráž. Cena by se měla pohybovat okolo dvou milionů korun. Máte dost peněz, místa a chcete ohromit kamarády? Koupit si ji můžete už 23. června, kdy aukce proběhne.

Znáte majitele obří ruské rakety, který má pocházet z České republiky? Napište nám na tip@blesk.cz.

bizon_pepa ( 13. května 2015 08:03 )

Nejen gramatika, ale i chemie. Co může být hentaké tatanium.

wallster ( 13. května 2015 07:02 )

 udělat si maketu vyjde levněji. stejně je to jen na koukání. nikam to nepoletí

gogo ( 13. května 2015 06:51 )

Pane Bože to je zase pitomost. A ta gramatika... ( "... zkoukání vyhlídek v oblasti vysokorychlostního létání... ) Škoda slov.

Zobrazit celou diskusi