Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Prohraná válka o pomazánkové máslo: EU jej Čechům definitivně zatrhla

EU potvrdila zákaz označení „pomazánkové máslo“. Česko boj prohrálo.
EU potvrdila zákaz označení „pomazánkové máslo“. Česko boj prohrálo.  (Autor: Profimedia.cz, ČTK)
Autor: ČTK - 
12. května 2015
15:01

Pomazánkové máslo Evropa neuznává. Ba co víc, tenhle název zakázala. A nezvrátil to ani Soudní dvůr EU. Ten patrně definitivně zhatil naděje na to, že se Čechům pomazánkové máslo vrátí.

Tribunál Soudního dvora EU dnes v Lucemburku zamítl žalobu, kterou ČR chtěla zrušit rozhodnutí Evropské komise neuznat české označení „pomazánkové máslo“. Česku se tak zřejmě rozplynula jedna z posledních možností, jak pro typicky českou pomazánku sporné označení prosadit. Proti dnešnímu rozhodnutí je sice možné se odvolat, nicméně odvolání se omezuje pouze na právní otázky.

Je to podruhé, kdy se evropský soud českým výrobkem musel zabývat. Česko už totiž základní spor o pomazánkové máslo prohrálo v roce 2012. Tehdy dal Soudní dvůr EU za pravdu názoru komise, že výrobek nelze kvalifikovat jako máslo, protože neobsahuje dostatečné množství mléčného tuku.

Tradiční pomazánkové

A tak komise zatrhla prodej pod tímto názvem. Čeští potravináři proto začali pomazánkové máslo přejmenovávat na „tradiční pomazánkové“, ačkoliv s postupem evropské exekutivy dál nesouhlasili.

Česko ale boj nevzdalo a požádalo Evropskou komisi, aby výrobek uznala za „zaručenou tradiční specialitu“. Tam mohou být zapisovány mimo jiné potraviny z tradičních surovin a vyráběné tradičním způsobem. Ani to ale neprošlo.

Soudní tribunál totiž dospěl k závěru, že uznání za zaručenou tradiční specialitu je stejně možné jen pro výrobek, který splňuje obchodní normy stanovené nařízením o organizaci trhů. A pomazánkové máslo tyto normy nesplňuje.

Ministerstvo zemědělství (MZe) dnes uvedlo, že musí rozhodnutí Soudního dvora EU respektovat. „Podle informací MZe uvažuje Českomoravský svaz mlékárenský o znovupodání žádosti o zápis do rejstříku zaručených tradičních specialit pro upravený název ‚tradiční pomazánkové‘, aby mu tak zajistil jeho jedinečné tradiční složení a charakteristický technologický postup výroby, byť pod novým názvem. Tuto aktivitu bude MZe podporovat,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

tgbg ( 12. května 2015 16:28 )

Když to není máslo, tak není přece co řešit. Jak by asi dopadl test másel??

Zobrazit celou diskusi