Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Neznají Jidáše, vymlouvají se a mají malý přehled, pustila se do maturantů poslankyně

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. května 2015
07:45

Tahle otázka u státních maturit vyvolala letos pozdvižení. Studenti povětšinou neznali jméno Jidáš Iškariotský. Stěžují si, že to nepatří do všeobecného přehledu. A po internetu koluje řada parodií na Jidáše. Jenže podle poslankyně TOP 09 Niny Novákové se studenti jen vymlouvají. A mají malý přehled.

Studenti měli doplnit křestní jméno k příjmení „Iškariotský“, navíc v ukázce, kde se mluvilo o třiceti stříbrných. Spousta jich však přišla o body. Reagovali s rozhořčením, taková otázka prý do testu nepatří. Někteří však přešli k vtipu, to když se po sociálních sítích začala šířit řada vtípků, jak Jidáš nezradil jen Krista, ale právě i letošní maturanty.

Ne každého však vtípky pobavily. „Neznají Jidáše a vymlouvají se, že Bibli přeci nečetli a číst nemusejí. Studenti, které zradila u maturitní zkoušky úloha prověřující čtenářskou gramotnost a všeobecný kulturní přehled, ukázali, co se naučili od nás dospělých: lékem na vlastní chybu je útok, nejlépe s diskriminačním podtextem,“ reagovala rozhořčeně na stránkách TOP09.cz poslankyně Topky Nina Nováková.

Podle Novákové je znalost Jidášova jména všeobecnou vědomostí. „Postava Jidáše patří do stejné kategorie jako David a Goliáš, Herkules nebo Samaritán. Předpokládáme, že průměrně vzdělaný člověk chápe pojem oidipovský komplex. Politikové před volbami slibují, že vyčistí Augiášův chlév. Dáváme šalamounské odpovědi na záludné otázky. Víme, že existuje Desatero, i když se jím neřídíme,“ upozorňuje Nováková.

Poslankyně přitom vystudovala na Karlově univerzitě latinu a bohemistiku na filozofické fakultě a základy společenských věd na fakultě pedagogické. Učí na gymnáziu v Brandýse nad Labem, kde je i zastupitelkou. Ke kauze „Jidáš“ dodává: „Věřím, že v celém problému jde jen o schopnost studentů vymlouvat se. Snad se nejedná o neschopnost učitelů předat jim základy naší kultury.“

Na sociálních sítích přitom vznikla řada skupin, které se Jidášem baví. Skupiny Jidáš 2015, Jidáš Iškariotský či Za všechno může Jidáš již nasbíraly tisíce fanoušků.

Žádný problém s Jidášem

Našly se přitom naštěstí i školy, kde Jidáš problém nedělal. „Tomu se moji žáci smáli. Frazeologismus o třiceti stříbrných pro ně nebyl hádankou ani tajenkou. Bible patří k základům vzdělanosti, a tak její převyprávění probíráme už v nižších ročnících. Kromě toho jim bylo třicet stříbrných známých i z populární písně. Takže žádný problém s Jidášem,“ odpověděla na dotaz Rokycanského deníku učitelka gymnázia Gabriela Sloupová.

Doplnění jména biblické postavy považovala řada z maturantů za nepřiměřeně obtížné. Bouřlivé reakce středoškoláků na sociálních sítích komentovala i Asociace středoškolských češtinářů. Na svých internetových stránkách uvádí: „Úloha je naprosto v pořádku, byť patří mezi obtížnější. Avšak právě jednoduchost didaktického testu z minulých let způsobila opačné emoce, totiž kritiku faktu, že maturitu již dostane snad každý. Kromě toho test je úmyslně koncipován tak, aby obsahoval úlohy náročné vedle viditelně snadných.“

„Žijeme v jistém civilizačním okruhu, který vyznává hodnoty předávané po dlouhá staletí Novým zákonem. Zde nejde (jen) o víru, ale o kulturní a jazykové dědictví,“ uvedl PhDr. Jiří Kostečka, který je pod stanoviskem podepsán, a dodal: „Samozřejmě bible je kniha primárně náboženská, ale v naší literárněhistorické a pedagogické tradici je pojímána též (ne-li přednostně) jako literární památka prvního řádu –

Jidáš zradil letošní české maturanty a stal se hitem internetu. Jidáš zradil letošní české maturanty a stal se hitem internetu. | Facebook.com
s obrovským množstvím poučení, moudra, filozofie.“

rych.and. ( 12. května 2015 21:13 )

 Admine ty nám můžeš políbit víš co.

rych.and. ( 12. května 2015 21:04 )

Ouha, to je naprosto trapné co píšeš, životně důležité to není ani pro absolventa VŠ. Mám pocit, že jsi sama Nina Nováková. Nechceš pochopit, že je to podle většiny náboženská otázka, kultura je něco jiného.

tesarl ( 12. května 2015 18:13 )

On nenapsal kdyby jste. Ty někoho opravuješ a sama neumíš číst. On napsal vy by jste a ne kdyby jste. Dole ti to navíc v 15:16 opravil a ty se v 17:53 zase čílíš. Nehul tolik.

tesarl ( 12. května 2015 18:02 )

Ouha, ouha, náboženská fanatička? Bohužel není pravda co píšete. Nemůžete popřít, že jste silně nábožensky založena. Iškariotský není jméno, musím Vás zklamat a že Vy to nevíte hovoří o tom, že ani nevíte co jste paní profesorko zadala.

baronessa ( 12. května 2015 17:55 )

hm, asi by bylo nejlepší vzdát se složitějších úvah a po maturantech chtít počítání do desíti a umět zarecitovat dvojverší.

Zobrazit celou diskusi