Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Série tornád v USA si vyžádala nejméně 4 životy. Zničila domy, auta

Autor: ČTK, zrk - 
11. května 2015
21:24

Jedno tornádo je víc než dost, ale celá série? Taková hrůza prolétla jihem USA. Zabila nejméně 4 lidi. V Texasu a Arkansasu zničila stovky budov, zpřetrhala dráty elektrického vedení, zdemolovala ulice i auta.

Kromě zmíněného Texasu a Arkansasu bouře zasáhly také jihovýchodní a centrální státy Jižní Karolína, Severní Karolína, Iowa a Jižní Dakota.

V texaském městě Van zahynul po úderu tornáda manželský pár v mobilním domku, který větrný vír zcela zničil. Zhruba třetinu města ležícího 100 kilometrů jihovýchodně od Dallasu zanechalo tornádo zpustošenou, poničena byla stovka domů a zraněno bylo přes 20 lidí.

Okresní šéf hasičů a záchranářů Chuck Allen sdělil, že 26 pacientů bylo s neupřesněnými zraněními převezeno do nemocnic a v jednom místním kostele bylo centrum pro příjem zraněných. Rozsah škod sahá od zcela zničených a poničených domů až po vyvrácené stromy a stržené elektrické vedení,“ uvedl Allen. Záchranáři stále pátrají v troskách po dalších možných obětech živlu.

Další pravděpodobné tornádo předtím strhávalo střechy z domů a vyvracelo stromy poblíž Dentonu, zhruba 60 kilometrů na severozápad od Dallasu. V celém Texasu bylo podle úřadů do nemocnic dopraveno 43 lidí. Oblast rovněž postihly lijáky, které vyvolaly mnoho bleskových povodní. Několik lidí musely dopravit do bezpečí vrtulníky.

Tornádo zabíjelo rovněž na západě státu Arkansas, kde zemřeli dva lidé v karavanovém parku v okrese Howard. Dva další lidi ve stejném místě tornádo vážně zranilo. V troskách zcela zničeného karavanu našli záchranáři přeživší zhruba dvouleté dítě, které bylo převezeno do nemocnice pouze s lehkými zraněními. „Je to naprostý zázrak. Bouře jednoduše vytáhla karavan do vzduchu a otočila ho,“ komentoval přežití malého dítěte koroner okresu Howard John Gray.

Tornáda byla hlášena rovněž z centrální Iowy, kde smršť strhla střechu z místní střední školy. Na východě státu Jižní Dakota tornádo řádilo v městečku Delmont, kde zranilo nejméně devět lidí.

Tornáda sužují rozsáhlou oblast v centrální části USA od minulého týdne. V sobotu večer si dvojice tornád, která se přehnala severním Texasem, vyžádala kromě několika zraněných i jednoho mrtvého.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

miap ( 12. května 2015 06:19 )

Mily honzo54, tornada, hurikany a jine zivly zachvacuji pomalu celou planetu, nejsou jen vysadou americkeho kontinentu. Mate-li radost z nestesti druhych, dockate se brzy take u svych bliznich.

Zobrazit celou diskusi