Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Popravy po konci války: Msta po česku! Němce postavili do řady, jejich mrtvoly přejely vozy

Autor: simao - 
12. května 2015
05:00

Evropa si připomíná 70 let od chvil, kdy Hitlerova třetí říše padla. Konec 2. světové války však vraždění definitivně neukončil. Řada lidí, trpících pod nacistickou diktaturou, se rozhodla pro odplatu. Krev tekla i v ulicích Prahy. Češi Němce shromáždili a hromadně popravovali. Šokující záběry pořídil tatínek paní Dvořáčkové. Skrýval je až do revoluce.

Druhá světová válka skončila, z Československa hromadně vyháněli Němce. Ovšem nejen to. Temným obdobím našich dějin zůstává, že vedle divokého odsunu docházelo k popravám německých civilistů. Ke krvavé mstě za nacistická příkoří, za miliony mrtvých a vězněných v koncentrácích a pracovních táborech.

„Snad nikdy se náš národ neprovinil jako po osvobození z hitlerovské poroby. Jako divoké šelmy se mnozí z nás vrhli na cizí majetek a násilné činy klesly na úroveň těch, kdo nás předtím vraždili,“ cituje v úvodu dokumentární film Davida Vondráčka „Zabíjení po česku“ humanistu Přemysla Pittnera, který se svými spolupracovníky po druhé světové válce pomáhal najít domov pro osiřelé židovské děti, které přežily holokaust.

„Zabíjení po česku“ je dokument, který odvysílala před časem Česká televize. Zaměřuje se na období krátce po skončení války, velký prostor dostávají kolektivní popravy. Probíhaly nejen v Praze. Vondráček přitom do dokumentu získal šokující amatérské dobové záběry, které na svou kameru pořídil tatínek Heleny Dvořáčkové pan Jiří Chmelíček.

Povraždění Němců na Bořislavce: Mrtvoly přejížděla auta

Paní Helena tehdy byla malou holkou. Zažila však, jak Pražané zabíjejí Němce. „Tatínek říkal, že sebrali po Hanspaulce (Praha 6 – pozn. red.) lidi německy mluvící a že to v některých případech ani Němci nebyli. Že to byla nějaká snad švédská rodina. Že to byli lidi, kteří neměli absolutně s tou dobou tady co dělat,“ říká v dokumentu paní Dvořáčková.

Němci byli shromažďováni třeba u Bořislavky v okolí kina. A také u pole nedaleko jejich baráku. A popravováni! Na záběrech jejího otce je pak patrné, jak mrtvoly přejížděla auta. „To si pamatuju, jak mi babička otočila hlavu do zástěry, abych to neviděla,“ dodává paní Dvořáčková. 

Záběry jejího táty však zůstaly dlouho schované v rodinném archivu. „Inzerovalo se v novinách a sháněli, kdo to filmoval, to střílení těch Němců. Říkal tatínek, že jim to nedal. Taťka nevěděl ani, kdo o to měl zájem,“ vzpomíná paní Dvořáčková. Film se však rozhodla poskytnout tvůrci dokumentu. „Vysvětluje to tu dobu a ukazuje to i tu nelidskost, to zacházení a tu divokost té doby, kdy vlastně bez soudu, bez zjišťování, o koho se jedná...,“ dodává v dokumentu „Zabíjení po česku“ svědkyně.

Vyšetřovací spis: Každý si prostě střelil

Hodnocení téhle temné části české historie je přitom složité. I tyto záběry je podle historika Eduarda Stehlíka nutné posuzovat v kontextu tehdejších revolučních událostí. „Samozřejmě, že vraždění německých civilistů je naprosto neomluvitelné. Uvědomme si ale, jakých bestialit se při Pražském povstání na Češích dopouštěly zfanatizované jednotky Waffen-SS či Hitlerjugend,“ upozornil iDNES.cz Stehlík.

Jak se k tehdejšímu vraždění postavily úřady, doplnil na webu ČT archivář Aleš Kýr, který objevil zprávu z oblastní kriminální úřadovny z policejního vyšetřování mimosoudní popravy z 9. května 1945. „Postřílení zajišťovaných osob bylo před biografem Bořislavka zaviněno nezjištěným důstojníkem v uniformě RA, tedy Rudé armády, který svým jednáním zavinil, že shromážděný dav náhodných chodců zajištěné osoby napadl a všechny postřílel. Samopal byl s největší pravděpodobností od sovětského vojáka, šel z ruky do ruky, každý si tam prostě střelil,“ stojí ve zprávě.

Postoloprtský masakr

K popravám německého obyvatelstva však po konci druhé světové války docházelo i na řadě dalších míst Česka. A nejde jen o postřílení německé posádky v areálu náchodského pivovaru či o masakr sudetských Němců v Postoloprtech na Žatecku, kde bez soudu zemřelo několik set lidí. Zavražděna tam byla i pětice malých chlapců. Potvrzených obětí bylo 763. odhady historiků jsou však mnohem vyšší.

Příběhy z pekla! Příběhy z pekla! | Blesk

Knihu „Příběhy z pekla“ koupíte na stáncích nebo si ji můžete objednat přes SMS!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

byvalyvoliccssd4 ( 13. května 2015 07:16 )

Klasická goebelsovská demagogie. To auto, které přejíždí nohy mrtvolám, je ruské a veze ruské vojáky, kteří přijeli až když bylo po všem. Což si současná německá demagogie upravuje po svém. Stejně, jako když mluví o "polském koncentračním táboře Osvětim", místo aby po pravdě řekli, že šlo o německý vyvražďovací koncentrák na polském němci okupovaném území.

gogo ( 13. května 2015 07:00 )

Jsi ubožák nebo troll....

gogo ( 13. května 2015 06:58 )

Nejdříve popište všechna zvěrstva, kterých se dopustili Němci na Češích. A pak pište o "mstě".

dfghjk ( 12. května 2015 17:42 )

A co měli ty vole dělat, všichni se na ně vys rali, ti tehdější takzvaní spojenci dobře věděli, že nejsou schopni uchránit si před Hitlerem ani vlastní zadky, což se velmi rychle vzápětí potvrdilo. Jenom v ůl si může myslet, že by jsme tehdy něco zmohli silou.

byvalyvoliccssd4 ( 12. května 2015 12:58 )

Neprošlo. http://sudetakum .unas .cz/

Zobrazit celou diskusi