Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Angela Merkel v Moskvě: Položila věnec, ale do Putina se navážela kvůli Ukrajině

Autor: ČTK - 
10. května 2015
17:18

Německá kancléřka Angela Merkel v neděli v Moskvě po jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem prohlásila, že příměří na Ukrajině stále není dodržováno. Zopakovala, že tamní konflikt je třeba řešit mírovými a diplomatickými prostředky. Podle Putina je ale situace na Ukrajině po mírových dohodách z Minsku klidnější. Plnění dohod se i přes problémy pohnulo vpřed, soudí Putin, jehož citovala agentura Reuters.

Kancléřka předtím spolu s Putinem položila u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války věnec u hrobu Neznámého vojína. Podobně jako většina západních státníků ale Merkelová kvůli roli Ruska v ukrajinském konfliktu pominula hlavní sobotní oslavy v ruské metropoli a přijela tam až dnes.

Putin na začátku schůzky vyzval k rychlému řešení problémů ve vztazích mezi Ruskem a Německem. „O co rychleji přestanou tyto problémy negativně ovlivňovat vzájemné vztahy, o to lépe,“ uvedl před novináři šéf ruského státu.

Vztahy mezi Ruskem a Německem jsou na bodu mrazu nejen kvůli Ukrajině a sankcím, které Západ uvalil na Rusko kvůli jeho podpoře proruských separatistů, ale také kvůli ruské anexi Krymu. „Zločinnou a protiprávní anexí Krymu utrpěla spolupráce (mezi Ruskem a Německem – pozn. ČTK) těžkou ránu,“ uvedla Merkel. Zabrání Krymu Ruskem podle ní ohrožuje evropský pořádek.

Už ve čtvrtek se ve Volgogradu setkali ministři zahraničí Ruska a Německa Sergej Lavrov a Frank-Walter Steinmeier. Německý ministr přijel do Volgogradu uctít památku vojáků, kteří ve městě a jeho okolí padli v největší bitvě na východní frontě druhé světové války. Ke schůzce se ministři sešli přímo v srdci někdejšího stalingradského bojiště. Lavrov u této příležitosti řekl, že Rusko je připraveno obnovit oficiální styky se Severoatlantickou aliancí, přerušené kvůli ukrajinské krizi, pokud z Bruselu takový návrh přijde.

marais ( 22. května 2015 10:44 )

Ta Hilda nemá co moralizovat! Sama podpořila majdanisty morálně i finančně, stálo to život 6000 lidí a biliony materiálních škod!

1nostradamus1 ( 11. května 2015 06:31 )

putinovič vyfasoval od frau merkel poriadnu facku...až sa mu botox zatriasol

gabreta ( 11. května 2015 00:21 )

Na Ukrajině bude klid, až tam Angela a ušák přestanou cpát prachy na zbrojení a postrkovat dopředu Fašouny!!!

kung-fu-jane ( 10. května 2015 23:42 )

chudáčku postiženej, možná by bylo pro tebe lepší ti dát poslední ránu z milosti než se takhle trápit, ubožáku...

steelheart ( 10. května 2015 21:57 )

to je zajímavá otázka

Zobrazit celou diskusi