Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Královna Skotů vzkázala Cameronovi: Nic už nebude jako dřív

Autor: ČTK - 
10. května 2015
07:07

Je nejvlivnější skotskou političkou. Nicola Sturgeon, "královna" skotské politiky, se přitom řadí mezi vítěze britských voleb. Premiéra Camerona, který stojí v čele konzervativců, však příliš v lásce nemá.

Předsedkyně Skotské národní strany (SNP) Nicola Sturgeon, která je vítězkou čtvrtečních parlamentních voleb ve Skotsku, vzkázala britskému premiérovi Davidu Cameronovi, že hlas Skotska bude ve Westminsterském paláci (britském parlamentu) slyšet tak jako nikdy.

Cameronovým konzervativcům se překvapivě podařilo v novém britském parlamentu obsadit většinu křesel, nicméně za Skotsko získali pouhý jeden mandát. SNP získala 56 z 59 křesel, které má Skotsko v Dolní sněmovně. "Už v pátek jsem premiérovi řekla, že co se týče zacházení Westminsteru se Skotskem, nic už nemůže být a nebude takové jako doposud," prohlásila Sturgeon na schůzce s nově zvolenými poslanci své strany, která loni prohrála referendum o odtržení Skotska od Británie.

Reuters připomíná, že se sice Sturgeonová o skotské nezávislosti nezmínila, ale že volební výsledky ukazují propast mezi přáními voličů v Anglii a ve Skotsku. Celých 319 mandátů z celkových 331 konzervativci získali v Anglii díky slibům, že budou dělat opatrnou hospodářskou politiku, a varování, že pokud se SNP dostane do vlády vedené labouristy, bude se snažit Spojené království rozdělit.

Naopak kandidáti SNP před volbami ujišťovali, že ve Westminsteru budou bojovat za Skotsko a zasadí se o ukončení úsporných opatření, jež zavedl Cameronův ministr financí George Osborne. "Lidé ve Skotsku volili program SNP, který měl jako hlavní prioritu konec utahování opasků," řekla Sturgeon. "Nezklameme vás," vzkázala voličům své strany.

Profil Nicoly Sturgeon

44letá Sturgeon přitom bývá nazývána skotskou Angelou Merkel. Vůdkyně separatistické Skotské národní strany a šéfka skotské vlády v čele skotského kabinetu stanula jako dosud první žena a její popularita strmě vylétla. Některá média ji přezdívají "královna Skotů". Okouzluje svým klidem, přímostí a srdečností.

Sturgeon hodlá pokračovat ve snaze o odtržení Skotska od Británie, nezbytnou podmínkou pro samostatnost země je pro ni vyhlášení nového referenda po prvním neúspěšném pokusu z loňského září.

Šéfkou SNP je od 14. listopadu 2014, šéfkou skotské vlády od 19. listopadu 2014. Ve vládě předtím působila jako vicepremiérka v letech 2007-2014, ministryně zdravotnictví (2007-2012) a ministryně pro infrastrukturu, investice a města (2012-2014).

Narodila se 19. července 1970 v Irvine v oblasti Ayrshire na jihu Skotska jako nejstarší ze tří dcer elektrikáře Roberta Sturgeona a zubní sestry Joan Sturgeon. Studovala právo na univerzitě v Glasgow, pracovala jako advokátka. Do SNP vstoupila již v 16 letech v roce 1986. Žije v Glasgow s manželem Peterem Murrellem, který je výkonným ředitelem SNP. Vzali se v roce 2010.

mandat ( 10. května 2015 09:29 )

Skoti meli uz pri prvnim referendum souhlasit se samostatnosti.Anglicani jsou pijavice.

Zobrazit celou diskusi