Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman si potřásl rukou s Putinem: S kým se prezident sešel v Moskvě?

Autor: ČTK - 
9. května 2015
12:35

V době, kdy se po Rudém náměstí v Moskvě proháněly tanky, vyrazil prezident Zeman na schůzku se slovenským premiérem Ficem. Sešel se však nejen s ním. Zeman se potkal i s řadou dalších státníků, na slavnostní recepci v Kremlu pak usedl vedle šéfa OSN Pan Ki-muna. Vrcholem však má být schůzka s Vladimirem Putinem.

Český prezident Miloš Zeman se dnes v Moskvě setkal se slovenským premiérem Robertem Ficem k jednání o hospodářské spolupráci obou zemí. Zeman měl v plánu se slovenským partnerem diskutovat mimo jiné o rozvoji dopravní infrastruktury.

Na moskevské schůzce se podle mluvčího Jiřího Ovčáčka oba politici telefonicky domluvili už počátkem dubna. Schůzka se uskutečnila v době, kdy na Rudém náměstí pochodovali vojáci ruské armády na počest 70. výročí vítězství Sovětského svazu nad nacistickým Německem.

Oba politici se účasti na vojenské přehlídce zdrželi a dali najevo, že jí nehodlají přihlížet. Po jednání ale odjeli do centra Moskvy, kde položili kytici ke hrobu neznámého vojáka. Zeman a Fico patří k několika málo politikům ze zemí Evropské unie, kteří se moskevských oslav účastní. Prezidenta vyslal do Moskvy už jen Kypr. Francii, Itálii a Slovinsko zastupují ministři zahraničí, Řecko předseda parlamentu.

V neděli, den po hlavních oslavách, je v Moskvě očekávána německá kancléřka Angela Merkel. Fico před odletem do Moskvy prohlásil, že kdyby nejel do Ruska, popřel by historický fakt, že největší podíl na konci druhé světové a pádu fašismu měla Rudá armáda. "Nechci směšovat historická fakta s tím, co se děje dnes," uvedl slovenský premiér.

Zeman v Moskvě uctil památku padlých sovětských vojáků

Spolu se zhruba třicítkou ruských a zahraničních politiků uctil Zeman v Moskvě památku sovětských vojáků, kteří zahynuli ve druhé světové válce. Zeman položil kytici rudých karafiátů ke hrobu neznámého vojáka v Alexandrovském parku u kremelské zdi, který symbolizuje bronzová kompozice vojenské přílby a snítky vavřínu položené na bojovém praporu.

Uctění památky padlých vojáků Rudé armády bylo hlavním cílem prezidentovy cesty do Ruska. Zeman před cestou prohlásil, že jede do Moskvy, aby se "poklonil památce mrtvých, nikoli živých".

Koncem dubna prezident v Praze novinářům řekl, že hodlá návštěvou Moskvy uctít nejen památku vojáků Rudé armády, ale i vlasovců, tedy padlých příslušníků Ruské osvobozenecké armády, která za druhé světové války bojovala po boku Němců proti sovětským vojákům, ale na konci války pomohla zachránit Prahu. "Vlasovovi vojáci byli také Rusové," řekl Zeman ve vysílání Českého rozhlasu.

 

bb88 ( 9. května 2015 20:18 )

Je to marný, je to marný. je to marný.Havloidi, srmdutá pražská kavárna a češťí poloumělci typu Filipovské se potřebují zviditelnit.

jaromir123 ( 9. května 2015 20:15 )

A proč to sem píšeš hlupáčku ?

auslak ( 9. května 2015 18:46 )

pepen.:ještě máš v záloze víc takových vtipů ???

xindlceskej ( 9. května 2015 18:00 )

ne.... a zeptej se PRAVDOLÁSKAŘŮ P R O Č ??

verka1 ( 9. května 2015 17:47 )

osvobodili nás Rusáci, Američani... dneska se konají v Rusku oslavy a co v Americe, tam nejsou žádné oslavy?

Zobrazit celou diskusi