Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češky popisují drsnou válku s ISIS: Odstřelovači, umírající děti a znásilnění

Autor: ljš - 
9. května 2015
05:00

Někteří je považují za šílence, jiní je obdivují jako hrdinky. Ať je to, jak chce, mají dvě české reportérky obrovskou odvahu. Kvůli snaze pomoci bezmocným uprchlíkům riskují životy přímo na irácké frontě. Jedině tak mohou totiž zdokumentovat zdrcující příběhy lidí, které Islámský stát připravil o rodiny a střechu nad hlavou.

Lenka Klicperová a Jarmila Štuková jsou už v Iráku více než dva týdny. Za tu dobu stihly nejen navštívit uprchlické tábory, ale dostaly se i pod palbu, když cestovaly na iráckou frontu. Tam se ocitly pouhých padesát metrů od bojovníků Islámského státu.

"Běhaly jsme skrčený v sutinách ruiny domu, aby nás nesestřelili snipeři. Jsem nadšená, že jsme se tam nakonec dostaly, více nám to osvětlilo celou válečnou situaci v Iráku," napsala na Facebook Jarmila poté, co se vyfotily s kurdskými bojovníky. Proti islamistům ale v oblasti bojují i ženy. V rámci domobrany například střeží uprchlické tábory. "Jsou neuvěřitelně statečné!" obdivují je Češky.

V Iráku jsou ale především proto, aby zprostředkovaly příběhy uprchlíku a zajistily jim tak pomoc prostřednictvím svého projektu Archa pomoci. Z mnoha příspěvků a fotek, které na Facebooku a webu Českého rozhlasu zveřejňují, skutečně mrazí.

"První patro hrubé stavby. Chlad zalézající pod kůži. Na zemi pobíhají myši. Čtyři jezídské ženy a jejich děti tu bydlí pod stany. Třem z nich zabil IS manžely. Ony uprchly do hor, kde viděly umírat děti žízní. Matky je samy pohřbívaly rovnou na místě," popisují situaci uprchlic, které na své cestě potkaly.

"První patro hrubé stavby. Chlad zalézající pod kůži. Na zemi pobíhají myši. Čtyři jezídské ženy a jejich děti tu bydlí pod stany. Třem z nich zabil IS manžely. Ony uprchly do hor, kde viděly umírat děti žízní. Matky je samy pohřbívaly rovnou na místě," píše na Facebooku Štuková. "První patro hrubé stavby. Chlad zalézající pod kůži. Na zemi pobíhají myši. Čtyři jezídské ženy a jejich děti tu bydlí pod stany. Třem z nich zabil IS manžely. Ony uprchly do hor, kde viděly umírat děti žízní. Matky je samy pohřbívaly rovnou na místě," píše na Facebooku Štuková. | Facebook.com

Možná nejpůsobivější je ale příběh dvou žen, které byly po dobu osmi měsíců sexuálními otrokyněmi islamistů. „Nedá se na to zvyknout. Pokaždé to bylo stejně odporné jako ten první večer. Měla jsem neustále zbraň u hlavy, až se mi tam udělala modřina. Bránila jsem se, až mi zlomil prst. Ale nic ho nezastavilo. Bil mě při tom a vrážel mi dovnitř různé předměty. Měla jsem pocit, že mě celou rozerve,” řekla jedna z nich reportérkám. Nakonec se jim přece jenom podařilo ze spárů fanatiků utéct, jejich život je ale v troskách. Stejně jako tisíců dalších...

cukrenka ( 9. května 2015 18:02 )

Asi mají pocit´že dělají něco užitečného. Asi je to smysluplnější než si dát pod kůži vycpávky a zlatokopit.

babana ( 9. května 2015 17:34 )

Potřebujou tam s těmi snad obětmi sami sebe zdokumentovat asi proto, aby se lépe tahaly z lidí peníze - možné vysvětlení...

zauber ( 9. května 2015 16:36 )

Ty dvě holky spíše připomínají erotické pracovnice než nějaké válečné reportérky.

henryj ( 9. května 2015 15:11 )

To tam jeli jenom aby nám zvěstovaly co dávno ví celý svět???!!! Takové dvě PITCHY co ze sebe dělaji National geografic.Hloupé husy jsou,nic víc v tom nevidím. Bože jak ta hloupost nadnáší,jinak by to řekl "dr.Strosmaier"

babana ( 9. května 2015 14:36 )

Jerry to vystihl.

Zobrazit celou diskusi