Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Přežil Osvětim i pochod smrti! 35 členů rodiny mu tam zahynulo...

Autor: Jiří Krušina - 
10. května 2015
06:29

Vězeň z Osvětimi, válečný veterán a hrdina knížky Blesku Příběhy z pekla Petr Beck (87) převzal mimořádné ocenění. Bruntálští mu jako prvnímu občanovi města udělili prestižní cenu.

Petr Beck prošel Terezínem i Osvětimí. Nejstrašnější koncentrák přežil jen s otcem. Zbylých 35 členů jeho rodiny včetně maminky Alžběty (†40) a bratra Pavla (†14) skončilo v plynu. Němci oba nahnali i do pochodu smrti. Ten přežil tak, že padl mezi mrtvé a hodiny ležel mezi nimi.

Beck celý život přemýšlí, proč ho nevyčenichali gestapáčtí psi. „Do smrti to nepochopím. Tu otázku si kladu často,“ řekl Blesku. Poté, co jej u Katovic našli Sověti, musel dokázat, že není nacista. „Naštěstí brzy osvobodili celý tábor a podle čísla na ruce zjistili, že jsem jim nelhal. Nakonec jsem k nim i narukoval a pomáhal dávat do kupy techniku,“ uvedl vyučený elektrikář.

Petr Beck si ocenění za svůj život a dílo mající úzký vztah k městu převzít nechtěl. Osobně ho musel přemluvit starosta Petr Rys. „Pan Beck je skromný a poctivý člověk. Jsem rád, že se ocenění nakonec rozhodl převzít,“ sdělil starosta.

Ruská medaile

V minulých dnech převzal Petr Beck také vyznamenání Ruské federace. „Já jsem chtěl do Svobodovy armády. Sověti mě tam neměli jak dopravit, všude se válčilo, a tak jsem narukoval k nim. Toho, že jsem od nich dostal před pár dny jubilejní medaili, si taktéž vážím,“ prozradil Beck.

Poděkoval Blesku

Hrdina a veterán nezapomněl poděkovat redakci Blesku, že se tak důkladně věnuje výročí konce druhé světové války. „Moc děkuji za to, že tomuto výročí věnujete tolik prostoru, i za to, že jste můj životní příběh zařadili do knihy Příběhy z pekla. Je o lidech, co přežili koncentrák,“ dodal Beck.

Příběhy z pekla! Příběhy z pekla! | Blesk

Knihu koupíte na stáncích nebo si ji můžete objednat přes SMS!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné).

Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

advokat2010 ( 10. května 2015 10:57 )

Určitě si prožil od národních socialistů hrozné věci, ale tím, že se dobrovolně přidal ke zločinecké Rudé armádě (Svobodově legii) se u mne morálně zdiskreditoval. Rudá armáda, která byla zpočátku spojenec nacistů (při útoku na Polsko) se opakovaně dopouštěla genocidy neuvěřitelného rozsahu, jak na vlastních lidech, tak na Němcích. Vraždila masově civilisty bez ohledu na věk a rasu. Není žádným tajemstvím, že velká část Svobodovy legie v rámci Rudé armády byla "odvedena" přímo z komunistických koncentračních táborů v Rusku, mnozí těsně před smrtí (obvykle vyhladověním). Pro mne je to stejné jako oslavovat bojovníka proti komunizmu, jenž se přidal k nacistům

sores ( 10. května 2015 10:50 )

Veškeré zlo je jen a jen v lidech. Alespoň vidíme co jsme to za d.obytek hnusný, vraždící a nenávistný!

realistaii ( 10. května 2015 08:46 )

Ukrajina zařadila Banderovu UPA mezi spojenecká vojska II. světové války eurofašisti oslavili nacistické banderovce ,je to ostudné zbabělá chátra eurofašistických politiků slavila konec války s bandervskými teroristy, dostali rozkaz USA nejet do Moskvy

realistaii ( 10. května 2015 08:45 )

nacistický režim svým symbolem hákového kříže je srovnatelný svými zločiny a zvěrstvy snad jen se symbolem katolického kříže a americkou vlajkou války, hladomory, chudoba, miliardy obětí

Zobrazit celou diskusi