Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Americký dron zabil teroristu, který se hlásil k útoku na Charlie Hebdo

Autor: ČTK - 
7. května 2015
22:41

Násir bin Alí Anasí, předák teroristické organizace al-Káida, se před časem přihlásil k lednovému útoku na redakci francouzského časopisu Charlie Hebdo. Nyní teroristu zabil americký bezpilotní letoun.

Anasí se v minulosti objevil několikrát na videu umístěném na webu. Na snímku zveřejněném 14. ledna Anasí prohlásil, že atentátníky na Charlie Hebdo vyslala jeho organizace.

„Ty hrdiny jsme najali my, abychom pomstili Proroka. Útok jsme naplánovali a oni jej vykonali,“ sděloval Anasí, který zároveň vyhrožoval dalšími „tragédiemi a útoky“, protože Francie podle něj patří k „satanově straně“.

Atentátníky byli francouzští bratři Chérif a Said Kouachiové, kteří prošli výcvikem v Jemenu a kteří byli krátce po útoku zastřeleni policií. Anasí tvrdil, že s atentátníky útok připravil bývalý vůdce AQAP Anwar al-Awlaki, který do Jemenu přesídlil z USA. O život přišel při jednom z útoků amerického bezpilotního letadla v roce 2011.

Ve Spojených státech je AQAP považována na nejnebezpečnější odnož Al-Káidy. Organizace se zaměřuje na západní cíle a zůstává aktivní i v současné době, kdy je Jemen rozvrácen občanskou válkou mezi šíitskými povstalci a přívrženci dosavadního prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího. V zemi vede intervenci zejména leteckými prostředky Saúdská Arábie a její spojenci.

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

asijo ( 8. května 2015 04:35 )

Ty tu ddlouho nebudeš,protože hlupáci jako ty mají ještě kratší život.

fotrpjotr ( 8. května 2015 00:54 )

Zabili svého žáka a vůbec se nestydí.

Zobrazit celou diskusi