Máte na duhovce bílé skvrny? Odborníci předpokládají, že vznikají následkem zánětu, podráždění nebo stresu. Naopak tmavé skvrny naznačují, že některá část těla nepracuje správně. Jak na oční problémy? Tipy primářky oční kliniky DuoVize v Praze MUDr. Lucie Valešové.

Modré oči

mají bezstarostní, přívětiví, přátelští a optimističtí lidé. Z hlediska zdraví jsou náchylní k onemocnění dýchacích cest, ledvin a srdce a také k revmatickým a alergickým potížím.

Šedé oči

mají lidé s velkou mozkovou kapacitou a méně společenskými vlohami. Častěji je trápí kožní potíže a revmatismus.

Hnědé oči

ukazují na ochotné a obětavé lidi silného charakteru, inteligentní a rozumné. Mívají oslabený nervový systém, častěji je zlobí trávicí soustava, trpí nadýmáním, žaludečními vředy a záněty žlučníku.

Zelené oči

svědčí o výkonnosti a cílevědomosti majitelů, kteří jsou tvrdí a jdou neochvějně za svým. Ve skutečnosti zelené oko neexistuje. Je to modré a přes něj leží žluté skvrny. Ty signalizují sníženou funkci ledvin a špatný metabolismus.

Šedá zornice

značí šedý zákal, vyskytuje se u starších lidí
Tip: operace šedého zákalu

Začervenalé okraje víček

mohou znamenat zánět kořínků řas
Tip: dvakrát denně provádějte očistu speciálním gelem na čištění víček naneseným na vatovou tyčinku

Pokřivené vidění

bývá způsobeno sítnicovými problémy
Tip: neprodleně vyhledejte očního lékaře

Suché oko

se projevuje pocitem písku v očích

Tip: nakapejte si umělé slzy (v lékárnách je mnoho druhů na výběr)

Slzení na větru

je trápením většiny žen, s věkem obtíže přibývají
Tip: propláchněte slzné kanálky, nechte si překontrolovat kvalitu slzného filmu u očního lékaře, ve větrném počasí noste brýle

»Vodnaté spojivky«

se vyskytují na jaře a v létě a jsou projevem oční alergie, často jsou spojeny se sennou rýmou

Tip: užívejte antialergické oční kapky a vyhněte se rozkvetlým loukám

Rozšířené žilky v očích

bývají projevem chronické únavy
Tip: hodně spěte, večer přikládejte na víčka chladivé gelové polštářky, krátkodobě můžete používat oční kapky na stahování žilek

Když oko stárne

Postupující věk se odráží i na zraku. Nemůžete zaostřit na blízké předměty a musíte si pořídit brýle na čtení. Dalším projevem je výskyt šedého zákalu a nebezpečnějšího zeleného zákalu, který neléčen může vést až ke slepotě.

Genetika, nebo problém s játry

Pleť kolem očí je velice jemná, proto se na ní odráží stres, únava, dehydratace a přibývající léta. Papírově tenká a vrásčitá kůže prozrazuje, že oči nechráníte před sluncem a hodně se opalujete.

„Nápadné váčky pod očima mohou signalizovat zanedbaný stav vnitřních orgánů. Ty vodnaté poukazují na špatně pracující ledviny, tukové zase na hodně tuku a hlenu v ledvinách,“ vysvětluje oftalmoložka Andrea Janeková z Očního centra Praha.

Kruhy pod očima můžete zdědit, ale mohou znamenat vyčerpání nebo potíže s játry. „Problémy se štítnou žlázou se projeví otoky kolem očí. Ráno napuchlá víčka žalují na špatný stav ledvin. Drobné bílé skvrnky na vnitřním okraji víček prozrazují například onemocnění tepen i jater,“ říká doktorka Janeková.

Fotogalerie
6 fotografií

Jak na zánět spojivek čtěte ZDE >>>