Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lékař si zotročil 12letého sirotka: V otroctví ho se ženou držel 24 let!

Britský lékař s manželkou po 24 let zotročovali nigerijského sirotka - ilustrační foto
Britský lékař s manželkou po 24 let zotročovali nigerijského sirotka - ilustrační foto  (Autor: profimedia.cz)
Autor: šim - 
7. května 2015
11:17

Když bylo malému Nigerijci Ofonimovi 12 let, zmocnil se ho britský lékař, zabavil mu pas a zotročil ho. Chlapec pro něj a jeho manželku, nemocniční zdravotní sestru, musel pracovat 17 hodin denně po neuvěřitelných 24 let.

Před dvěma lety se Ofonimovi podařilo utéct z jejich domu v západním Londýně. Byly Vánoce a pár jeho „otrokářů“ odjel na dovolenou do Nigérie. Odvahu mu dodalo, když slyšel v televizi o podobném případu.

Vytočil číslo charity, která uvědomila policii. Když pro něj přijeli, našli ho samotného v obrovském 17milionovém domě o čtyřech ložnicích s rozsáhlou terasou, chráněném bezpečnostními kamerami. Lékaře i jeho ženu nahlásili a ti nyní stanuli před soudem a jsou souzeni pod paragrafem o nezákonném novodobém otroctví.

Ofonimim Inuk, kterému je dnes 39 let, vypověděl o všech útrapách, které v domě uznávaného lékaře prožil. Musel spát na zemi v kuchyni na špinavé matraci, kterou mu přinesli vyřazenou z nemocnice. Musel vstávat jako první, poklidit dům a všechno připravit. Měl zákaz chodit po domě a do pokojů.

Výjimkou byly okamžiky, kdy je měl za úkol poklízet. Z domu se dostal jen tehdy, když doprovázel jejich děti do parku. Zakázali mu používat vysavač, protože byl moc hlučný, tak musel všechny pokoje jen zametat a vytírat. Prádlo prý musel prát v ruce, protože mu Edetovi řekli, že pračka je příliš drahá. „Mým úkolem bylo zůstat doma. Dělal jsem tam všechno – uklízel, vařil, staral se o zahradu, žehlil. Byl jsem něco jako jejich otrok,“ nechal se slyšet u soudu.

Rodina doktora Edeta si Inuka vzala, když mu bylo 12 let. Přišel o rodiče, byl nejstarším z osmi dětí. Proto za mzdu 100 korun za měsíc začal pracovat pro Edeta, bylo to v Lagosu. Pak se s nimi přestěhoval do Izraele, a když mu bylo 14, přesídlili do Británie. Když přišli do země, změnili mu jméno, dali mu své příjmení a nechali si ho zapsat do cestovních pasů.

„Během dvaceti let Edetovi zcela zničili jeho identitu. Neměl právo na vzdělání, nemohl se svobodně pohybovat, nedávali mu peníze. Nemohl se ani vrátit domů do Nigérie, byl na nich absolutně závislý,“ řekl u soudu Inukův obhájce. Když si chtěl mladík udělat počítačový kurz, nedovolili mu to. „Když nepracoval tak, jak se jim líbilo, fyzicky ho trestali,“ dodal právník. Soud s Edetovými, kteří všechna obvinění odmítají, pokračuje.

oliiiii3 ( 7. května 2015 12:15 )

Proc ho nazivas opici, byl dite kdyz si ho povedena rodinka vzala. A co cesti fetaci ty vzivote makat nebudou a dal jim podobni. Mladi ty nebudou mit ani duchod ,a za co prace se stiti. A tomu dokturkovi preji vse nejhorsi.

salto ( 7. května 2015 11:57 )

Když chtěl dělat počítačový kurs...

tetahb ( 7. května 2015 11:37 )

Spíše by mne zajímalo, co teď bude dělat? Nemá vzdělání, zůstane na ulici a ještě si rád vzpomene jak mu bývalo.

Zobrazit celou diskusi