Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Odkud se bere jed v našich dětech: Kadmium se dostává i do zdravých potravin

Státní zdravotní ústav varuje: Polovina dětí má v ledvinách jedy
Státní zdravotní ústav varuje: Polovina dětí má v ledvinách jedy  (Autor: Scom)
Autor: ida - 
7. května 2015
05:00

Je to zneklidňující zpráva. Polovina českých dětí má v ledvinách jedy. Co je kadmium a jak se do těl našich dětí dostává? Jaké potraviny ho obsahují nejvíce?

Státní zdravotní ústav analyzoval několik let kontaminaci potravin kadmiem. Zjistil, že deset procent celé populace ho konzumuje víc, než je zdrávo. U kuřáků je množství kadmia ještě 5krát vyšší.

Alarmující je, že u více než 50 % dětí předškolního věku je týdenní zátěž touto chemikálií vyšší než doporučená dávka. „Vycházeli jsme z toho, co děti jedí," vysvětluje profesor Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu a dodává: „Kadmium totiž obsahuje i mnoho tzv. zdravých potravin, jako je ovoce, zelenina, brambory a cereálie. Do nich se tento karcinom dostane prostřednictvím hnojiv, která jsou kontaminovaná právě kadmiem a vápníkem. Právě na zemědělce by se mělo rázně apelovat, aby tato hnojiva nepoužívali.“

Co je kadmium? Škodí hlavně ledvinám

Kadmium je silně jedovatý těžký kov, jeho užití v průmyslu a zemědělství se proto omezuje na minimum. Usazuje se zejména v ledvinách a játrech a vylučuje se jen velmi pozvolna a obtížně. Způsobuje rakovinu, chudokrevnost, neplodnost, řídnutí kostí a chronickou rýmu.

Kvůli tomu, že se kadmium ukládá především do ledvin a populace stárne, má potíže s ledvinami stále více lidí. Problém je, že nemocné ledviny nebolí a na nemoci ledvin se obvykle přijde pozdě.

Potraviny s nejvyšším obsahem kadmia

Obilniny

Okopaniny (brambory, řepa, mrkev, meloun)

Zelenina

Vnitřnosti

 

 

avena1 ( 7. května 2015 15:56 )

A ještě k tomu předražených! To jsme to dopracovali po 25 letech kapitalismu a tzv. demokracie!!!

avena1 ( 7. května 2015 15:53 )

jaromir123 ( 7. května 2015 12:23 )

Vždyť říkají v reklamě jaké budou krásné po těch sr..kách.

sores ( 7. května 2015 10:43 )

Tak se o tom vážení napsalo, ví se o tom a tím to končíííí jako ostatně vše. Kecy, kecy a tečka. Tak to v Česku chodí. Jen naivní si myslí že se něco zlepší. Tak je to se vším.

tgbg ( 7. května 2015 09:55 )

Fašisti stavěli koncentrační tábory a vraždili v nich lidi. Fašisti vyvolávali války. Fašisti okradli židy o jejich majetek. Fašisti byli po právu zakázáni. Komunisti stavěli koncentrační tábory a vraždili v nich lidi. Komunisti vyvolávali války. Komunisti okradli naše spoluobčany o jejich majetek:domy,živnosti,továrny,lesy,pole,dobytek,zemědělské usedlosti,mechanizaci,rybníky,louky,domy....Komunistické bestie popravovaly nevinné lidi na základě smyšlených obvinění. Komunističtí kolaboranti a vrazi pozvali do Československa ruské okupanty, kteří vraždili naše spoluobčany, stavěli si u nás svoje militaristické okupační základny a 22 let vysávali náš stát. Komunisti za 40 let své totalitní vlády dokonale zruinovali ekonomiku Československa a totálně vydrancovali nerostné bohatství Československa. Komunisti nebyli po právu zakázáni. Komunističtí pravdoláskaři mohou děkovat svému zachránci V. Havlovi a denně by mu měli nosit čerstvé květiny na jeho hrob. Bohužel. Komunisti jsou horší než fašisti, protože likvidovali svůj národ, svůj stát a prodali ho do otroctví ruských okupantů!!! Komunisti stejně shoří v pekle.

Zobrazit celou diskusi