Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Fašistko, jdi domů! Přivítali Le Pen ve Sněmovně

Autor: ČTK, ljš - 
6. května 2015
12:46

S tvrdou kritikou centralizované Evropské unie dnes vystoupila na konferenci ve Sněmovně předsedkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty Marine Le Pen. Evropa podle ní musí být založená na spolupráci svobodných národů. Začátek projevu kontroverzní političky narušil protest asi desítky mladých lidí, kteří provolávali heslo „Fašistka pryč“.

Ještě než mohla Le Pen promluvit, zvedlo se v zadních lavicích sálu asi deset mladých lidí s anglicky psanými transparenty vyzývajícími: „Le Pen, vrať se domů“ nebo „Nejsi tu vítána, fašistická lady“. Skandovali přitom: „Fašistka pryč!“ Jejich protest trval asi minutu, než je organizátoři vyvedli. Bývalý předseda Úsvitu Tomio Okamura, který na konferenci také vystoupil, jejich akci označil za „mediální komedii“, jejímž jediným cílem podle něj bylo, aby se odpůrci Le Pen dostali do médií.

Le Pen ale jejich vystoupení přešla s úsměvem a rychle zahájila svou řeč. „Evropská unie je projektem, který je nebezpečný a utopistický, který byl vnucen, a to bez našeho souhlasu a proti naší vůli, a změnil myšlenku evropské spolupráce v byrokratický zlý sen federalistického charakteru uprostřed globalizace, který je naprostým oponentem liberalismu,“ prohlásila Le Pen.

Občany EU přirovnala k hlavnímu hrdinovi povídky Franze Kafky Proměna, který se změní v obludného brouka. „Musíme se přizpůsobit a rozptýlit v těle monstrózní kreatury, jakou je Evropská unie. Evropská unie je šílenstvím a skrývá se za praporem falešné demokracie, a činí tak státy nesamostatnými,“ řekla. Unii podle ní navíc vedou lidé, kteří ji nejsou schopni bránit před „největším nebezpečím od dob druhé světové války“, kterým měla na mysli islámský terorismus.

„Evropská unie se proměnila v hrobku našich nadějí. Euro v podstatě ničí naši ekonomiku,“ dodala francouzská europoslankyně, která je dlouhodobým kritikem současné podoby EU. Le Pen je nejvýznamnějším hostem konference Evropský mír a prosperita po Evropské unii, kterou pořádá neparlamentní Občanská konzervativní strana (OKS) a poslanec Radim Fiala, který v úterý vystoupil z opozičního hnutí Úsvit.

Kromě Le Pen na konferenci vystoupil předseda belgické nacionalistické strany Vlámský zájem Tom Van Grieken, její bývalý šéf a europoslanec Gerolf Annemans nebo zahraničněpolitický mluvčí pravicové Svobodné strany Rakouska Johannes Hübner.

„Je třeba Evropy, která bude založená na spolupráci svobodných národů,“ vyzvala Le Pen. Evropa podle ní musí projít institucionální proměnou. „Měli bychom držet Evropu, která bude založená na spolupráci představitelů všech států a musí ‚prostřelit‘ Evropskou komisi,“ doplnila.

Francouzská nacionalistická politička se snaží vytvořit síť spřízněných evropských stran. V Česku její Národní fronta navázala partnerství s OKS bývalého poslance ODS Jiřího Janečka. Dcera kontroverzního francouzského politika Jeana-Marieho Le Pena přiletěla do Prahy v úterý a večer se setkala mimo jiné s bývalým prezidentem Václavem Klausem.

defakto ( 6. května 2015 19:06 )

.... kterej "demokrat" si najal těch pár ubohých slepičích mosků na vykřikování svých názorů , byl to Kocáb,Kárl , nebo jiný dement ? .... není náhodou sněmovna místo , kde si mají všichni vyslechnout názory svého politického protivníka a pak mu můžou třeba oponovat , nebo dokonce diskutovat ?

datelobecny ( 6. května 2015 17:21 )

Musela, kdyby to neudělala, tak by přišla o hodně voličů. Její otec sice mluví smutnou pravdu, ale za tu se stejně jako předtím zavírá, vyhazuje z práce...

autentickej ( 6. května 2015 17:09 )

Mě Marine pěkně nas.rala ! Zrušit členství svému otci a zakladateli je nebetyčná drzost.

gabreta ( 6. května 2015 17:01 )

Za-Orálek není žádnej politik. To je jen přitroublej populista a politická korouhvička, kterej se točí, odkud foukne! Nic rozumnýho z něj ještě nevypadlo!! Pravda ale je, že Francie si obrovský přistěhovalectví zavinila sama, svojí koloniální politikou! Problém mají v tom, že přistěhovalci jsou vlastně "druhořadí Francouzi" z kolonií!! Angláni jsou na tom stejně a mají stejný problém. Výhodu mají jen v tom, že se tam musí přes kanál!

gabreta ( 6. května 2015 16:53 )

Aby ses nakonec nemusel vystěhovat kvůli fašounům, jako je Schlafenberg, Kocáb a nebo Šábesová!!

Zobrazit celou diskusi