Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proč chcete potrat? Ženy budou muset říkat důvod, plánuje ministr. Souhlasíte?

Budete chtít jít na potrat? Připravte si odpověď na otázku proč!
Budete chtít jít na potrat? Připravte si odpověď na otázku proč!  (Autor: profimedia.cz)
Autor: dce - 
6. května 2015
09:37

Tak trošku návratem do pravěku – nebo spíš do socialismu – zavání návrh ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, který chce zavést ukládání dat o pacientech včetně velmi intimních věcí, jako například důvodů, proč šla žena na potrat nebo zda máte problémy s alkoholem. Takové záznamy navíc budou k dispozici desítky let po smrti pacienta.

Každý lékař a každý úředník Ústavu zdravotnických informací bude vědět vše o vašem zdravotním stavu, zákrocích, které jste podstoupili, a jejich důvodech. Jakékoliv plastické a kosmetické operace, záznamy o rakovině nebo diabetu budou obsahovat jmenovité databáze, které chce nechat zavést ministr za ČSSD Němeček.

Jenže má také existovat databáze potratů, ve které bude stát i důvod. Nejenže jde o extrémně osobní otázku, ale nutnost uvést důvod, že nechtějí děti, nemají peníze nebo podvedly manžela, by tak mnohé mohl dovést k velmi nepříjemným rozpakům.

Jenže to nejsou jen potraty - lékaři budou mít vaše údaje o alkoholismu, drogách i sexuálně přenosných chorobách. A budou pevně spojené s vaším jménem - žádná anonymita.

A negativní názor vůči změně zákona mají i samotní lékaři. „Do důvodů umělého přerušení těhotenství statistikům skutečně nic není,“ uvedl Ondřej Dostál pro deník MF DNES.

Původní návrh zákona podal už Leoš Heger před čtyřmi lety, ten obsahoval i anonymizaci údajů pět let po smrti pacienta. Nový zákon nic takového ale neumožňuje, údaje o vaší osobě tak budou k dispozici i desítky let po smrti.

A k čemu má další byrokratický zákon sloužit? Podle ministerstva k hodnocení kvality služeb a dalším statistickým údajům.

Anketa
Souhlasíte s tím, aby těhotné ženy musely říkat, proč chtějí potrat?
počet hlasujících: 2169
Anketa
Souhlasíte s tím, aby těhotné ženy musely říkat, proč chtějí potrat?
NE
94 %
ANO
6 %
počet hlasujících: 2169

boudyyyy ( 12. července 2015 00:02 )

zakázat potrat?????? je víc států kde je lidnatost větší než u nás zase se budeme někomu ve všem podřizovat???? nechápu vaše myšlení!!!!

boudyyyy ( 11. července 2015 23:57 )

annael ( 7. května 2015 12:24 )

To není normální. To je vyloženě ode zdi ke zdi Dneska nemá doktor možnost si zjistit z databáze s čím se pacient léčí u jiného doktora, což je stav vyloženě ohrožující život pokud třeba pacienta přivezou v bezvědomí, takže nemůže sdělit např. alergie, diabetes, léčbu rakoviny,...... A teď tohle????? Kdy to bude řídit konečně někdo se zdravým mozkem???????

govana ( 6. května 2015 16:22 )

Pane ministře raději takovou(promiňte jinak se to nazvat nedá) pič....nevypouštěte z pusy,nebo se někdo začne zajímat kde jste vzal na lukrativní obrovskou vilu na Čeladné s nejlepším výhledem na Lysou horu,jak jste dosáhl stavebního povolení...Přece doktoři u nás málo vydělávají tak kde jste na to s manželkou doktorkou vzal?Raději národu vysvětlete proč ředitel VZP bere měsíčně přes 250 tisíc???Raději zařiďte ať se denně nežebrá v televizi na postižené děti...Stačilo by kdyby každý poslanec a zbytečný senátor tohoto státu měsíčně odevzdal ze svého platu třeba 5 000kč do fondu na nemocné děti to by bylo gesto od politiků....

mak ( 6. května 2015 16:22 )

Dostuduj statistiku, všechno může selhat. Dostuduju negativní následky užívání HA, a nebudeš ten sajrajt chtít, mnohé komplikace po tělísku atp. Mnoho žen nesnese nic z toho, ani kondom. Nehleděna ta vysoká zdravotní rizika. Potrat není a priori řešení, ale rozhodně to není tak jedouché a černobílé, jak píšeš. Vidno, ře o problematice víš pramálo.

Zobrazit celou diskusi