Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Každý osmý Čech nemá na jídlo! Ale pořád jsme na tom prý lépe než Slováci, Poláci či Maďaři

Autor: Vera Renovica, Marta Prokešová - 
6. května 2015
05:02

Nejnovější čísla mluví jasně: každý osmý Čech se nejméně jedenkrát za rok potýkal s otázkou »jíst, či nejíst?«. A jelikož neměl peníze, jídlo si nekoupil anebo se v něm značně omezil…

Vyplývá to z nejnovější publikace Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) sdružující 34 ekonomicky nejrozvinutějších států na světě. A Češi jsou v tomhle ohledu někde uprostřed. Na otázku, zda jim během roku chyběly peníze na jídlo, u nás odpovědělo kladně 12,7 % lidí. Je to ale méně než průměr ostatních zemí, kde to bylo 13,2 %.

Nutno říci, že jsme se oproti předchozímu zkoumání, kdy »ano« řeklo 15,2 %, trochu zlepšili. A Slováci, Poláci i Maďaři jsou na tom hůř než my. Na sousedy Němce a Rakušany jsme ale krátcí. A nejlépe jsou na tom Švýcaři – tam byl aspoň jednou o hladu až každý čtyřiadvacátý občan…

Názor ekonomky: Nůžky mezi boháči a chudáky

„Ten výsledek je trochu zavádějící. Otázka v přehledu OECD je položená tak, že by na ni »ano« mohl odpovědět i někdo velmi majetný, kdo si třeba před pár dny koupil luxusní automobil a teď nemá hotovost na jídlo. Jinak řečeno, řeší, likviditu (momentální schopnost platby– pozn. red.), nikoliv solventnost (schopnost splácet závazky v uvedených lhůtách – pozn. red.). Statistika by ale samozřejmě mohla vypovídat i o tom, že jsou u nás velké nůžky mezi bohatými a chudými. Pořád bych ale za lépe vypovídající považovala údaje o konkrétních příjmech a výdajích domácností,“ říká analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Slovo sociologa: Žijeme od výplaty k výplatě

„Výzkum neříká, že by lidé, kteří odpověděli »ano«, neměli co do úst. A číslo to také není překvapivě vysoké, když si uvědomíme, že tady máme domácnosti, které žijí od výplaty k výplatě či od důchodu k důchodu. A půl milionu je jich zatíženo exekucemi. Pak přijde nějaká velká složenka, rozbije se spotřebič a mají problém… Navíc nízkopříjmové domácnosti jsou ty, kam se koncentruje nejméně vhodné spotřebitelské chování. Dělají kroky, které by vzhledem ke svému příjmu neměli dělat – nakupují příliš mnoho, koupí si příliš drahý televizor. Pak se logicky na konci měsíce musejí omezovat i v jídle,“ říká sociolog a publicista Petr Hampl.

Jak je na tom průměrný Čech ve srovnání s dalšími vyspělými státy?

Příjem domácností

Česko: asi 36 500 korun měsíčně

Svět: asi 48 900 korun měsíčně

Pracovní vytížení

Česko: 1800 hodin ročně

Svět: 1765 hodin ročně

Středoškolské vzdělání (lidi od 24 do 64 let)

Česko: 92 %

Svět: 75 %

Střední délka života

Česko: 78 let

Svět: 80 let

Přátelé, na které je spolehnutí v nouzi

Česko: 87 % lidí věří, že je má

Svět: 89 % lidí věří, že je má

Ztracená generace

Mladí, kteří se nevzdělávají ani nepracují (15–24 let)

Česko: 17 %

Svět: 26 %

Práce přes čas

Česko: 7 % zaměstnanců

Svět: 9 % zaměstnanců

Životní prostředí (znečištění částicemi PM10 poškozujícími plíce)

Česko: 16,2 mikrogramu na m2

Svět: 20,1 mikrogramu na m2

Placená práce (lidi od 15 do 64 let)

Česko: 67 %

Svět: 65 %

Komunální odpad

Česko: 310 kg na osobu ročně

Svět: 530 kg na osobu ročně

abzk ( 6. května 2015 11:49 )

Nebylo by od věci aby se vyžraný český prasata a prasnice, co prej jednou za rok nemaj na jídlo protože neuměj počítat a hospodařit, k Somálsku řádně přiblížili. Dalo by se na ně konečně koukat a začali by si vážit toho co maj.

krat5 ( 6. května 2015 11:23 )

Nechápu, kde se berou takové statistiky. Stoupněte si denně před obchodňáky a nebudete sestačit divit. Jedině mě napadá, že dělali průzkum u bezdéček. A i ti mají na chlast a špinky. Naše sousedka taky naříká jak je na tom špatně s penězi, ale celé dny stojí na lodžii a hulí jak fabrika. Za těch cca 70 Kč by měla chleba i máslo.

moiaza ( 6. května 2015 10:46 )

Z těch osmi má nejméně 6 lidí na cigarety a pivo.

auslak ( 6. května 2015 10:39 )

pro některé by bylo horší , kdyby neměli už ani na cigarety a chlast . . . to by teprve byla tragédie

vvogh.t ( 6. května 2015 10:36 )

tůdle jsem píchal jednu takovou starou čubku asi v tvym věku a vůbec nemazala, furt jsem musel plivat na vocas aby se mi nezavařil, tak čim to ty tvý klackové mazaly?

Zobrazit celou diskusi