Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dobrá zpráva z Nepálu: Po zemětřesení se nepohřešují žádní Češi!

Autor: ČTK - 
5. května 2015
10:26

Česko už v Nepálu nepohřešuje žádné své občany. Prohlásil to velvyslanec ČR v indické metropoli Dillí Miloslav Stašek. Pondělní zpráva agentury DPA o třech pohřešovaných Češích je podle něj patrně nedorozuměním. Všichni čeští občané, kteří byli registrováni, už byli podle Staška ze země postižené ničivým zemětřesením evakuováni.

Poslední trojice Čechů odletěla z Nepálu do vlasti v pondělí večer místního času. „Nepostrádáme nikoho, všichni jsou dohledaní a všichni jsou v pořádku,“ řekl Stašek. Agentura DPA v pondělí s odvoláním na nepálskou policii informovala, že v Nepálu se po zemětřesení stále pohřešuje 112 cizinců, včetně tří Čechů. Podle Staška mohlo dojít ke zkomolení názvu Česka a k záměně České republiky za nějakou jinou zemi.

Když otřesy půdy Nepál 25. dubna zasáhly, pobývalo v zemi asi 270 českých občanů. Zemětřesení o síle 7,8 stupně si podle nejnovější bilance vyžádalo v himálajské zemi asi 7500 mrtvých. Zraněno bylo více než 14.000 lidí, přes 6500 jich je v nemocnicích.

V zemi pomáhá i český záchranářský tým složený ze zdravotníků a hasičů. „Do včerejšího dne (pondělí – poznámka ČTK) ošetřili 360 pacientů. Pracují na plné obrátky, vyjíždí do terénu,“ uvedl velvyslanec Stašek. Zdravotníci ošetřují podle něj především zlomeniny a další úrazy.

Práce českého týmu postupují s tím, jak záchranáři postupně zpřístupňují oblasti kolem epicentra zemětřesení, které se nacházelo zhruba 80 kilometrů severozápadně od nepálské metropole Káthmándú.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi