Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Agentura pro chudé se bouří: Dost bylo Dienstbiera, Sobotko, jednej!

Agentura pro sociální začleňování se pustila do ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (vlevo). Jak se k tomu postaví premiér Bohuslav Sobotka?
Agentura pro sociální začleňování se pustila do ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (vlevo). Jak se k tomu postaví premiér Bohuslav Sobotka?  (Autor: Ladislav Křivan)
Autor: ČTK - 
4. května 2015
22:53

Agentura pro sociální začleňování hledá nového ředitele za odvolaného Martina Šimáčka. Úřad vlády vypsal výběrové řízení, do něhož se mohou hlásit vedoucí úředníci z ministerstev, krajů a měst, zastupitelé či akademici. Podle zaměstnanců agentury, kteří Šimáčkovo odvolání kritizují, se ministerstvo pro lidská práva snaží agenturu zpolitizovat.

Zaměstnanci proto vstoupili do stávkové pohotovosti a požádali premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), aby zajistil agentuře nezávislost, uvedl server iDNES.cz.

Server večer informoval, že zaměstnanci agentury vyhlásili stávkovou pohotovost už minulý týden a jsou připraveni podat výpovědi. Výběrové řízení na nového šéfa je podle nich ušito na míru konkrétnímu kandidátovi. „Všechny kroky jsme vyčerpali, proto jsme se rozhodli jít s informací navenek,“ citoval iDNES.cz předsedu odborů Víta Lesáka. Alena Zieglerová, která byla pověřena dočasným vedením agentury, uvedla, že zaměstnanci požadují, aby byli vyňati z gesce úřadu ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Zaslali proto dnes dopis Sobotkovi.

„Vyzvali jsme premiéra, aby osobně vstoupil do jednání vedoucímu k zajištění autonomie agentury nezávislé na ministrovi pro lidská práva,“ citoval Zieglerovou server. Pokud vláda autonomii nezajistí, ze sedmdesáti zaměstnanců může ze dne na den odejít celé vedení i desítky dalších lidí, protože většina z nich pracuje pouze na dohodu o pracovní činnosti, uvedl server.

Dienstbier Šimáčka odvolal v polovině dubna. Zdůvodnil to tím, že ředitel porušil pravidla při zadávání zakázek a odmítl debatovat o reorganizaci agentury. Šimáček označil důvody za zástupné a v některých částech za „lživé a urážlivé“. Postavili se za něj jeho podřízení i zástupci neziskových organizací. Petici na Šimáčkovu podporu podepsalo několik stovek lidí. Nový šéf nebo šéfka agentury by měli podle plánu nastoupit v červnu. Dienstbierův „úřad“ čekají od července změny kvůli služebnímu zákonu.