Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Praha, centrum nacistické zrůdnosti: Popravy gilotinou a krvavé výslechy

Autor: Etienne Bláha - 
6. května 2015
21:29

Zúčtovat s roky nacistického teroru v Kobylisích, na Pankráci či v Petschkově paláci chtěli na konci války obyvatelé metropole. I proto vypuklo přesně před 70 lety, 5. května 1945, Pražské povstání.

Od rána toho dne strhávali Češi německé nápisy a vyvěšovali české vlajky. Česká národní rada vyhlásila konec protektorátu a vyzvala Němce ke složení zbraní. Fanatické oddíly SS ale neuposlechly a začaly střílet! Rozhořely se boje o rozhlas, o Staroměstskou i Novoměstskou radnici, vyrostlo množství barikád. Když už byli povstalci na pokraji svých sil, dorazila do Prahy 9. května Rudá armáda. Povstání proti okupantům si vyžádalo životy přes 1500 Čechů, zabito bylo asi tisíc Němců.

Petschkův palác: Gestapáci zvířata

Bývalý bankovní dům na rohu ulice Politických vězňů si zabrala v roce 1939 německá tajná policie gestapo. Při výsleších zde bylo umučeno plamenem, bitím a drcením částí těla množství odbojářů, případně stanný soud mnoho z nich poslal do koncentráků. Obzvláště krutý byl gestapák Oskar Fleischer. Aby zlomil vyslýchaného, ukázal mu dokonce i hlavu jeho matky naloženou ve formaldehydu!

Pankrácká sekyrárna: 1075 popravených

V prostoru pankrácké věznice Němci kvůli rostoucímu počtu poprav postavili 5. dubna 1943 gilotinu. Za dva roky usekla hlavu 1075 vlastencům! Neznámý počet dalších byl pak oběšen na ocelové traverze. Za popravu trvající necelé dvě minuty nesl odpovědnost tým dvou německých a tří českých katů, z nichž jen dva byli po válce chyceni a oběšeni.

Kobyliská střelnice: Pomsta za Heydricha

Krátce po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha rozjeli běsnící nacisté teror. Od 30. května 1942 se na Kobyliské střelnici po 35 dnů popravovalo, jména zabitých pak hlásil rozhlas. Kulkou zahynulo 546 lidí podezřelých z napomáhání odboji. Mezi nimi byl i tehdejší premiér Alois Eliáš napojený na exilovou vládu v Londýně.

Parašutista Jaroslav Klemeš (93): Spojka mezi povstáním a Londýnem!

Aby Pražské povstání mělo smysl, byla nutná komunikace s exilovou londýnskou vládou. Tu zajišťoval Jaroslav Klemeš (93), dnes poslední žijící parašutista a radiotelegrafista!

Na území protektorátu seskočil v únoru 1945, aby v oblasti Českomoravské vrchoviny umožnil shoz zbraní odbojářům. V dubnu přišel rozkaz dostat vysílačku do Prahy! „Sehnali jsme auto na dřevoplyn a kodrcali se po silnicích. Dvakrát nás stavěli Němci, ale projeli jsme,“ popsal výsadkář.

Koncem dubna dorazil k organizaci Zpravodajská brigáda v Dejvicích. Kvůli zmatku však s vysílačkou musel tramvají jezdit po městě a hledat místo na vysílání! Nakonec se schoval v Kobylisích, odkud posílal depeše do Londýna. „Měl jsem připravit shoz zbraní pro Pražské povstání. Dokonce už bylo vytipované místo, nakonec to ale neproběhlo. Až po válce jsem se dozvěděl, že Rusové odmítli pomoc západních spojenců,“ dodal zklamaně Klemeš.

Příběh je součástí výstavy Paměť národa - Osvobození 70. Probíhá od 8. do 22. května na Dejvické ulici v Praze. Výstavu zahájí Koncert pro hrdiny. Více na www.pametnaroda.cz.

Příběhy z pekla! Příběhy z pekla! | Blesk

Knihu koupíte na stáncích nebo si ji můžete objednat přes SMS!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné).

Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz www.platmobilem.cz

hofihofi ( 7. května 2015 06:08 )

Az na malou chybicku, do Prahy nedorazili jako prvni rusove ale Vlasova armada, to byli sice take rusove, ale prebehlici k nemcum a bojovali po jejich boku a tim si chteli zachranit zivot. Po valce je rusove nemilosrdne postrileli, a prijeli az kdyz se nemci vzdali, jako ve Varsave.

hofihofi ( 7. května 2015 05:58 )

ten georg je neskutedna komunisticka krysa

fotrpjotr ( 7. května 2015 00:52 )

To by si ale přišel o celou svoji rodinu.

kung-fu-jane ( 6. května 2015 23:19 )

Pro prevenci vymlátit levici!

kung-fu-jane ( 6. května 2015 23:18 )

Omyl, kamaríčoft Merkelové a Zemana

Zobrazit celou diskusi