Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na výstavě karikatur proroka Mohameda v USA se střílelo: Dva lidé zemřeli!

Autor: ČTK, dce - 
4. května 2015
07:12

V americkém Texasu se střílelo na místě konání výstavy karikatur proroka Mohameda. Dva útočníci, kteří začali v neděli večer místního času (dnes nad ránem SELČ) pálit před konferenčním centrem ve městě Garland nedaleko Dallasu, jsou mrtví, informovala agentura Reuters. Při přestřelce byl zraněn nejméně jeden strážný, uvedla televizní stanice CBS. 

V Garlandu se konala výstava kreseb v rámci akce Draw the Prophet (Nakresli proroka), kterou organizovalo protiislámské hnutí American Freedom Defense Initiative. Šlo o díla v rámci soutěže o nejlepší karikaturu proroka Mohameda; její vítěz měl obdržet finanční odměnu ve výši 10 000 dolarů (asi 250 000 korun), napsala agentura AP. 

V konferenčním centru v Garlandu akci kromě něj sledovalo dalších asi 200 lidí včetně novinářů. Budova byla uzavřena poté, co došlo ke střelbě; všichni přítomní byli evakuováni. 

„Dva muži přijeli před vstup do budovy autem. Oba byli ozbrojení a začali pálit na pracovníka ochranky. Policisté proti ozbrojencům zakročili a usmrtili je,“ uvedl starosta Garlandu Douglas Athas na oficiálním facebookovém profilu města. Na místě jsou nyní pyrotechnici, kteří zkoumají, zda v autě útočníků nejsou nějaké výbušniny

Texas je velmi konzervativním státem USA, kde 44 % obyvatel vlastní alespoň jednu zbraň (valná většina jich má dvě a více). Výstavu navíc hlídalo několik těžce ozbrojených členů policejního týmu SWAT, zákrok byl tedy velmi rychlý a bez obětí na životech mezi civilisty.

Letos v lednu šokoval celý svět útok na redakci francouzského týdeníku Charlie Hebdo, který opakovaně publikoval karikatury proroka Mohameda. Dva muslimští radikálové při něm zabili 12 lidí včetně redaktorů a kreslířů. Muslimové považují zobrazování Mohameda za urážlivé, už v roce 2006 vyvolalo vášnivé protesty v muslimském světě zveřejnění karikatur proroka v dánském deníku Jyllands-Posten.

mikimaus321 ( 4. května 2015 19:57 )

u nás by čekali tři hodiny na vyjednávače tak se vyjednává OLOVEM

zarazenyprd ( 4. května 2015 12:54 )

A proto jedině islamisté mají právo rozhodovat o tom, které kulturní památky jsou vhodné pro další generaci a ty "nevhodné ničit", že?

datelobecny ( 4. května 2015 12:05 )

 Pokud se muslimům nelíbí, že ateisticko-židovsko-křesťanské země rády zesměšňují kde koho, a nemají dostatečné koule na to to rozdýchat, tak mají svobodnou volbu se odstěhovat do několika rozlehlých muslimských zemí. My takovou volbu nemáme.

petrkramnypresident ( 4. května 2015 11:48 )

Bubakiens se zase projevili

hofihofi ( 4. května 2015 11:37 )

Pokud amici znesvecuji jine nabozenstvi nez jake uznavaji sami at se nedivi.

Zobrazit celou diskusi