Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hornoslezský Krnov v pětačtyřicátém: Němci skončili ve vlastním lágru!!

Autor: Jiří Krušina - 
5. května 2015
21:01

Hornoslezský Krnov byl považován za jedno z nejvýznamnějších měst Sudet. Z 32 tisíc obyvatel byla drtivá většina Němců. Město osobně navštívil a přespal v něm Adolf Hitler.

Tato situace nepřinesla samozřejmě nic dobrého místním továrníkům židovského původu, sociálním demokratům, komunistům a odpůrcům Říše. Pro ně byly ve městě zbudovány pracovní tábory. To byla ta lepší varianta. Nemalá část vězňů skončila v plynu v Osvětimi. V krnovských táborech živořili i sovětští váleční zajatci, kteří dřeli do úmoru v místních továrnách.

Město bylo osvobozeno generálem Vinogradovem. Němci byli ihned nahnáni do táborů, které sami zbudovali pro své odpůrce. A tady platilo oko za oko, zub za zub. „Pamětníci mi vyprávěli, že si lidé Němce z tábora před jejich odsunem brali na práce v továrnách i domácnosti. Podmínky tam byly zlé. Ale váleční zajatci a odpůrci nacistického režimu je jistě neměli lepší,“ řekl historik Vladimír Blucha.

Kde je Hitlerův kulečník? V Krnově!

Kulečník, který němečtí řemeslníci vyrobili pro Adolfa Hitlera, mají v Krnově. Exponát je v muzeu.

Datum jeho výroby se shoduje s termínem návštěvy Adolfa Hitlera v Krnově, který do města přijel 7. října 1938. Stůl je celý zdobený říšskými orlicemi a z dobových pramenů se ví, že si Hitler zahrál v pevnosti v Nových Heřminovech kulečníkovou partii. „Kulečník byl později nalezen ve sklepě místní léčebny. Nikdo o něj nejevil zájem, až později se zjistilo, že jej sudetští řemeslníci vyrobili pro vůdce,“ řekla Blesku exstarostka Krnova Alena Krušinová.

Krnovská seniorka Jiřina (79): Banderovcům nikdy neodpustím!

Seniorka Jiřina (79) z Krnova prožila válku s matkou Annou na ukrajinské Volyni. Její otec, Jaroslav Pavelka (†37), narukoval do války jako důstojník Svobodova vojska a… padl.

Na Němce a také banderovce nerada paní Jiřina vzpomíná. „Byly mi čtyři, když začala válka. Vím, že otec, který byl ševcovský mistr, po dostavění nového domu narukoval,“ řekla.

O tatínkovi neměla s matkou žádné zprávy. „Fronta se pořád přemísťovala. Přes naši vesnici přešla třikrát tam a zpět,“ zavzpomínala Jiřina. Válku přečkala s maminkou o bramborách a mléku. „Přišli Němci a vše sebrali. Pak banderovci. Ti navíc Čechy tak nenáviděli, že vyvražďovali celé rodiny a vesnice. Všechnu tu hrůzu jsem viděla. Pozabíjeli nám kamarády a sousedy,“ podotkla seniorka.

Za to, že jí táta padl za války, dostala jen pamětní list. „Po návratu do Čech jsme měli na život dvě stovky měsíčně. Za smrt táty nám nikdo nic nedal, ani za dům, který tam dodnes stojí,“ konstatovala. Paní Jiřina vychovala 3 syny, má 7 vnuků a 5 pravnuků. O Němcích nikdy hezky mluvit nebude. „Já je ráda mít prostě nemůžu, i když je válka dávno za námi,“ dodala.

Příběhy z pekla! Příběhy z pekla! | Blesk

Vydavatelství Czech News Center přináší v edici Blesk extra unikátní publikaci pod názvem Příběhy z pekla. Obsahuje svědectví přeživších vězňů z nacistických koncentračních táborů. Marta Kottová, Helga Hošková, Dagmar Lieblová, Toman Brod a mnozí další vyprávějí o hrůzách, které prožili, ale i o hrdinství vězňů v Osvětimi, Ravensbrücku či Terezíně. Součástí knihy jsou také popisy, mapky a nákresy nacistických koncentračních lágrů. 

Knihu koupíte na stáncích nebo si ji můžete objednat přes SMS!

Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ

Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900

Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné).

Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz.

Zobrazit celou diskusi