Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Budeme vzdělávat uprchlíky: Pro Syřany stipendia, pro Čechy nic

Ze Sýrie denně utíkají tisíce lidí.
Ze Sýrie denně utíkají tisíce lidí.  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK - 
3. května 2015
10:58

Na českých vysokých školách by v příštích šesti letech mohlo studovat minimálně 20 studentů z řad syrských uprchlíků v Jordánsku. Stipendijní program pro ně navrhuje ministerstvo zahraničí a ve středu ho projedná vláda. Náklady na vzdělávací pobyt uprchlíků v Česku vyčíslila tuzemská diplomacie na pět milionů korun ročně. Po roce fungování programu úřady vyhodnotí, zda nebude rozšířen o další studenty. Jeho cílem je vzdělat nové elity země rozvrácené občanskou válkou. 

"Navrhovaný stipendijní program České republiky má humanitární charakter ve smyslu pomoci uprchlíkům a zároveň rozvojový charakter, v jehož rámci umožní vysokoškolské vzdělání v ČR pro budoucí syrské elity, předání českého a evropského know-how a další rozvoj Sýrie a česko-syrských vztahů po ukončení konfliktu a návratu absolventů do vlasti," stojí v materiálu pro vládu, který má ČTK k dispozici. 

Program má fungovat od nového akademického roku. Jeho účastníci nejprve absolvují roční jazykovou přípravu v Ústavu jazykové a odborné přípravy Univerzity Karlovy v Praze a poté pětileté studium na vysoké škole. Studovat budou v češtině, v případě navazujícího studia a dobré jazykové znalosti i v anglickém jazyce. "Studijní obory nebudou předem limitované (s výjimkou oborů citlivých pro bezpečnost ČR), doporučené budou zejména technické a zemědělské obory a management," konstatuje dokument. 

Kandidáty pro udělení stipendia vybere česká ambasáda v Ammánu ve spolupráci s Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), a to "se zvláštním přihlédnutím k nejvíce pronásledovaným skupinám obyvatelstva a gendrové rovnosti". Adepti musejí mít minimálně středoškolské vzdělání s maturitou a mimo akademické prostředí nesmí být déle než dva roky. 

Stipendisty nakonec vybere ministerstvo školství spolu s ministerstvem zahraničí. "Součástí výběru bude také důkladná bezpečnostní prověrka provedená ministerstvem vnitra a zpravodajskými službami ČR v součinnosti s jordánskými partnery. Tato prověrka bude trvat dva měsíce a zpravodajským službám budou poskytnuty veškeré dostupné informace o uchazečích za účelem bezpečné identifikace jednotlivců," uvádí materiál. Syrští studenti podle něj budou moci v Česku pobývat pouze bez rodinných příslušníků a zaváží se, že po dostudování se vrátí do vlasti. Po skončení stipendia jim také vyprší povolení k pobytu v České republice. 

Náklady na 20 stipendií pro syrské uprchlíky uhradí ministerstva zahraničí, školství a zdravotnictví z peněz vyčleněných na zahraniční rozvojovou spolupráci. Letošní náklady mají pokrýt nespotřebované výdaje školství a diplomacie na zahraniční rozvojovou spolupráci z minulých let. 

V lednu vláda rozhodla, že přijme do Česka 15 rodin syrských uprchlíků. Celkem má jít asi o 70 lidí. Přijít do republiky by podle ministerstva vnitra měli v polovině roku. V dubnu nicméně úřad ČTK sdělil, že konkrétní osoby ještě vybrány nebyly. Syrským uprchlíků Česko pomáhá také prostřednictvím programu MEDEVAC, v jehož rámci čeští zdravotníci v Jordánsku operovali řadu nemocných s vrozenými vadami. 

kinki ( 4. května 2015 14:51 )

lalia ver, ze za par rokov, vôbec nebudu rozhodujuce tie 3 pismenka pred menom, ale to ako sa dokazes zivotom predierat, zvladat prekazky a uplatnit sa. Vdaka pristahovalectvu tu bude taky pretlak pracovnej sily,cim cena prace pojde dole, ze budes v prvom rade rozmyslat ako prezit, aby si vydrzala robit do 70-ky.

kinki ( 4. května 2015 14:45 )

moja zlata, za par rokov nebudes ani ty hovorit cesky, resp. sa budes bat otvorit co len pusu a vypustit ceske slovicko. Tak sa nenavazaj do Slovakov. Ti su na tom rovnako ako Ty.

kinki ( 4. května 2015 14:43 )

podla vasich im na to staci rok ucenia sa cestiny. To musia byt géniovia, aby zvladli odobrne vyrazy a ucenie sa v cestine.

kinki ( 4. května 2015 14:41 )

Na Slovensku je pretlak pravnikov. Pravnicke fakulty ich rok co rok chrlia neumerne mnozstvo a tak si len s obtiazami najdu pracu vo svojom odbore, ak vôbec nejaku najdu. Nie je to nahodou aj v Cechach rovnake, a preto asi vasa dcera ked si to uvedomila, tak radsej skolu nedokoncila?

kadlicek ( 4. května 2015 12:58 )

Ále ta chýtra Polosýřanká Issová nědoštudovála dakdě na Slovensku, ale tuná u nas v Čechách... A keby stě mojmu textú něporozmela tak bystě asivá něreágovála, či nié ???

Zobrazit celou diskusi