Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sídliště Janov: Rozmlácené chodníky, feťáci, školáci s cigaretami. Jde to ještě spravit?

Autor: Václav Suchan, zrk - 
4. května 2015
05:02

Obyvatelé sídliště Janov, jsou jednoduše řečeno zoufalí! Jejich klidné a zcela běžné sídliště se změnilo k nepoznání. Vybydlené budovy jsou vyrabované a zbyly v nich jen odpadky. Z chodníků jsou vytrhané dlažební kostky a v noci se člověk bojí vyjít na ulici. Je vůbec ještě nějaká šance Janov zachránit? My jsme v něm strávili celý den.

V bloku F1 je všechno zničené, hromady odpadků, starého oblečení, rozbitého nábytku, střepy, všechno možné harampádí, mezi tím výkaly a sem tam i pohozená injekční stříkačka po feťácích.

„Bojíme se, že zničí i náš dům a dopadne to tam takhle,“ děsí se paní Marešová. „Proto jsem podal inzerát. Bráchovi, který bydlel s mámou, jsme sehnali jiný byt, máma bude bydlet v zahradním domku, který máme nedaleko,“ říká Milovan Mareš. Dodává, že nevěří, že by se devastaci podařilo zastavit.

„Strašně mě to bolí, nechci odtud, prožila jsem tady 35 let života, ale co se dá dělat,“ říká smutně paní Marešová. Dodává, že stejně nešťastní jsou i mnozí Romové starousedlíci.

Eva Marešová nám předává klíče, ubytováváme se na jednu noc v jejím bytě. Když padne tma, vyrážíme do potemnělých sídlištních ulic. Je 22 hodin a ulice jsou vylidněné, v místní restauraci sedí pět lidí. Zastavujeme se u hlídky městské policie a ptáme se, zda mají dnes klid . „Je chladno, klid. To byste to tady ale měli vidět, když se oteplí a což teprve když je po výplatě sociálních dávek, to je tady hodně živo!“ říká nám jeden z policistů.

Video Výkaly v rohu kuchyně! I tak vypadají opuštěné byty v Janově! - Václav Suchan, David Malík
Video se připravuje ...

Jdeme dál, vidíme zabetonované vchody mrtvých paneláků, pět ze 20 to má už v Janově za sebou. Kolik jich tahle ošklivá smrt ještě čeká? napadá mě.

Noc je ještě mladá, ale jdeme spát, je mrtvo. Dnes v noci, kromě vytí psů, nic neruší spánek obyvatel Janova.

Ráno opět vyrážíme do ulic. Jdeme ke škole, kam chodí místní školáci, všichni živě diskutují, bílí i děti tmavší pleti, v pohodě. Řada školáků pokuřuje a těsně před zvoněním si dává posledního šluka, típá vajgla a běží do třídy. Zvoní, škola začíná.

Odcházíme ještě zkontrolovat nový chodník za nechvalně proslulým blokem R2. Aha! Chodník není kompletní, část je rozebrána, kostky chybí. „Děti to rozebraly a naházely do potoka,“ křičí na nás jeden nájemník z balkonu. V potoce vidíme kostky, stejně jako nějaké staré haraburdí a vysloužilé dětské kočárky.

Naše 24hodinová mise končí. Pokud máte na vašem sídlišti podobné zkušenosti, ozvěte se do Nedělního Blesku. A do Janova se zase brzy vrátíme, fandíme totiž všem slušným Janovákům!

Jak zachránit Janov?

Jak by se dalo zabránit totálnímu zničení sídliště Janov? Na tuto otázku nám odpověděl František Ryba, ředitel SBD Krušnohor, družstva, které má ve správě 13 z 20 janovských paneláků: „Na mnoha bytech jsou statisícové dluhy na nájemném. Vznikají jednak tak, že některé rodiny, které si byty koupily, vůbec neplatí za služby, topení a vodu. Dluhy ale vznikají také tak, že nájemníci za služby společně s dohodnutým nájemným platí majiteli bytu, ale ten již částku za služby nepředává dál, tedy správci objektu. Tyto vlastníky by měli nájemníci ihned zažalovat. My jsme všechny tyto vlastníky už zažalovali, ročně podáváme 1100 žalob, vymáhání dluhů je ale bohužel dost pomalé.“

Co se týče ničení domů, navrhuje František Ryba, aby vláda vypomohla s financováním domovníků, je také nutné zvýšit počet preventistů a zavést dohledovou službu, což zastaví devastování objektů a nelegální migraci mezi byty. „Je také nutná legislativní změna, která umožní nájemníkům, aby se mohli vyjádřit k tomu, kdo se do jejich domu přistěhovává, jak je to v zahraničí,“ uvedl šéf družstva.

realistaii ( 4. května 2015 21:09 )

Obyvatelé sídliště Janov, jsou jednoduše oběti tohoto zrůdného režimu

realistaii ( 4. května 2015 21:07 )

tohle vše je výsledek puče 1989 poděkujte teroristům CIA děkujeme

baronessa ( 4. května 2015 12:15 )

A jak je možné, že jim tohle prochází? Neumím si představit, jak by dopadl občan jiné barvy pleti, kdyby takhle řádil v domě a okolí. Jsou asi nedotknutelní, kasta jak v Indii.

verka1 ( 4. května 2015 12:03 )

nechodí do práce, do školy a tak nemají žádné povinnosti, starosti... jen každý měsíc dostanou od státu peníze a ty dají do automatů, cigaret, drog... nechci jím křivdit, ale oni umí pracovat (krást železo a jiné věci).

verka1 ( 4. května 2015 11:46 )

před rokem 89 tady nežilo tolik cikánů a veřejně se o tom nepsalo.

Zobrazit celou diskusi