Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Měl jsem radši zemřít. Říká muž, který přišel o nohu při zemětřesení

Autor: ČTK - 
30. dubna 2015
17:07

Chystal se na "kariéru". V Dubaji chtěl dělat uklízeče v občerstvení v KFC. Měsíčně by dostával něco přes pět tisíc, ale i to by pro farmáře Rišiho bylo spása. Jenže při zemětřesení v Nepálu přišel o nohu. A teď smutně dodává: Bylo by lepší, kdybych byl mezi těmi tisícovkami obětí...

Nepálský farmář Riši Khanal se těšil na svůj odjezd do Dubaje, kde měl nastoupit jako uklízeč do občerstvení KFC za 220 dolarů měsíčně (asi 5400 Kč). Doufal, že získané peníze pomohou jeho rodině dostat se z tíživé finanční situace a chudoby. Jeho naděje ale vzaly za své minulý týden v sobotu, když v Nepálu udeřilo ničivé zemětřesení.

Khanal přežil více než 80 hodin v troskách budovy a byl zachráněn, jak ale nyní říká, raději měl zemřít, uvedla agentura Reuters. Lékaři mu totiž museli amputovat nohu.

Khanal v sobotu právě dojedl oběd v jedné z budov v Káthmándú a vyšel do druhého patra sedmiposchoďové budovy, když se najednou začalo všechno chvět a padat. Na zem ho srazilo řítící se zdivo a uvěznilo jeho nohy. Jak uvedl, musel pít vlastní moč a byl si jistý, že zemře.

Šestadvacetiletého muže nakonec záchranáři objevili a ze sutin vyprostili. Když ho ale dovezli do nemocnice, lékaři zjistili, že není jiná možnost, než mu amputovat nohu. "Co budu po zbytek života dělat? Moje příležitost pracovat v Dubaji je pryč, nemůžu ani pracovat jako farmář," uvedl Khanal. "Ani nemám peníze, abych si koupil kolečkové křeslo. Co budu dělat a jak zabezpečím svou rodinu?" dodal mladý Nepálec z nemocničního lůžka.

Riši Khanal dorazil do Káthmándú minulý týden ve středu z vesnice na západě Nepálu. Opustil svou manželku a šestiměsíčního syna, půjčil si od místních lichvářů asi 1100 dolarů a chystal se na odlet do Dubaje, kde měl v rámci práce mít zajištěno i ubytování a stravu. Z Káthmándú měl vyrazit v pondělí.

Doufal, že práce, kterou mu nabídli, mu zajistí, že do půl roku všechny dluhy splatí. Kolem sobotního poledne ale přišlo zemětřesení. Nepálec popsal, jak najednou spadl na zem a za pár vteřin se sesula i střecha budovy a on zůstal uvězněný v troskách. "Křičel jsem o pomoc, ale tři dny jsem neslyšel žádný zvuk a nepřišlo mi, že by se v mé blízkosti někdo nacházel," uvedl Khanal. Téměř se nemohl hýbat, přesto se mu ale podařilo vytáhnout si z kapsy kapesník, ten pomočil a poté se snažil moč z něj nasát. "To mi dodalo energii, abych mohl dál křičet. A přežil jsem," dodal Nepálec. V úterý večer prý uslyšel nedaleko sebe zvuk vrtání. Nakonec ho dostali z trosek nepálští záchranáři ve spolupráci s Francouzi. Jeho tři přátelé, kteří byli ve stejné budově, při otřesech zahynuli.

ochcallis ( 30. dubna 2015 19:54 )

To je propaganda médií, aby si náš člověk liboval jaký tady máme ráj že bereme dvakrát tolik

russoo ( 30. dubna 2015 18:24 )

Nějak mi ta Plesková matematika nesedí. Tak on si půjčil od místních lichvářů asi 1100 dolarů, s tím že při platu 220 dolarů měsíčně to do půl roku splatí. Za 6 měsíců si tedy vydělá 1320 dolarů, když by mu to lichváři půjčili "jen" na 20% tak by to odpovídalo... to by byly ale opravdu hodní je úplně hřích je nazývat lichváři spíše světci. No jo, ale co bude za tu dobu jíst kde bude bydlet a zdarma? A než dostane plat + cesta tak je to o měsíc déle tedy sedm měsíců to se také musí promítnout do úroků... Celé je to nějaké vycucané z prstu.

Zobrazit celou diskusi