Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Češka uvázla po zemětřesení v nepálském klášteře, snaží se pro ni vyslat vrtulník

Autor: ČTK - 
30. dubna 2015
14:48

V Nepálu uvázla česká turistka, v důsledku zemětřesení se nachází v nedostupné oblasti Lho v klášteru, který kontaktoval její pojišťovnu. Ta se pro svou klientku teď snaží zajistit helikoptéru. Turistka není zraněná ani jinak zdravotně omezená. Spojení s oblastí je velice špatné a odpovídá současné situaci v Nepálu.

Pro klientku se snažíme zajistit helikoptéru, a to přesto, že všechny vrtulníky, i ty soukromé, jsou momentálně ve službách státu či armády a používají se na záchranné práce. Podle posledních informací by se ještě během dneška mělo podařit zajistit nepálskou vládní helikoptéru, která by českou turistku společně s dalšími lidmi, kteří uvázli v oblasti, vyzvedla a přepravila do Káthmándú,“ uvedl mluvčí pojišťovny Generali Jiří Cívka.

Z Káthmándú bude možné zajistit její návrat zpět do ČR, pokud o to klientka projeví zájem. „Podle informací, které máme k dispozici, pobývá v Nepálu dlouhodobě již od minulého roku. I nadále platí, že v případě potřeby zajistíme návrat našich klientů z nepálských oblastí postižených zemětřesením, pokud o to požádají, a to bez ohledu na to, zda utrpěli zdravotní újmu,“ dodal Cívka.

Nepál se stále vyrovnává s následky ničivého zemětřesení. Otřesy o síle 7,8 stupně, které oblast zasáhly v sobotu, si podle nejnovější bilance vyžádaly v Nepálu nejméně 5489 obětí a dalších 10 348 zraněných. Všech 272 Čechů, kteří se v Nepálu v době neštěstí nacházeli, je ale podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka v pořádku.

Letadlo přepravující české a evropské občany z Nepálu dorazí do Prahy dnes kolem 17:00. Na palubě letadla vypraveného českou vládou je 45 Čechů a 39 občanů dalších zemí Evropské unie.

westouw ( 30. dubna 2015 15:21 )

Včera podal Zaorálek informaci, že Češi jsou vpořádku a se všemi kontakt má. Uzavřel. ----- Paní má kliku!

Zobrazit celou diskusi