Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

200. výročí porážky Napoleona ve Waterloo: Na výstavě bude dopis bojujícího kapitána

Autor: ČTK, shp - 
30. dubna 2015
12:25

„Zoufalý boj Francouzů,“ tak popisuje kapitán William Turnor bitvu u Waterloo, od které uplyne už 200 let. Ke příležitosti tohoto výročí pořádná knihovna Cambridgeské univerzity výstavu, která i připomene dobovými dokumenty. Jedním z dokumentů bude i dopis, který krátce po bitvě napsal její účastník William Turnor.

Bitva z 18. června 1815 ve Waterloo znamenala konečnou porážku Napoleona Bonaparta a ukončení napoleonských válek. Ve vítězné koalici bylo Prusko a Anglie, jejíž armádě velel vévoda z Wellingtonu.

Výstava nese obsažný název Pořádně vážná záležitost: Waterloo 1815, bitva a knihy o ní. Jeden z jejích kurátorů Mark Nicholls řekl, že exhibice nabídne popis dějinných událostí zaznamenaný "dny, měsíce nebo roky po bitvě".

Kapitán Turnor sloužil u pěšího pluku a 19. června 1815 v dopise bitvu popsal jako "nejkrvavější a rozhodující" boj. Bonaparte "projevil velkou odvahu; osobně vedl útoky jak pěchoty, tak jezdectva. Že lord Wellington vyváznul, je téměř zázrak, protože byl celý den vystaven nejprudší palbě," stojí v dopise.

Adresátem je J.P. Clarke z Daventry, který pravděpodobně také sloužil u pěchoty. Turnorovi bylo v době bitvy 33 let. Zůstal u armády a dosáhl hodnosti generálmajora. Zemřel v roce 1860, když mu bylo 78 let.

Další z kurátorů výstavy John Wells říká, že význam bitvy u Waterloo uznaly všechny následující generace. "Byron i Tennyson Waterloo popsali jako zemětřesení," řekl stanici BBC s odkazem na velké básníky anglického romantismu George Gordona Byrona a Alfreda Tennysona.

V cambridgeské knihovně budou k vidění také dobové materiály politické propagandy, učebnice používané při vojenském výcviku a připomínky bojiště.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi