Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Šok pro Michalákovou: Norové dávají Davídka k adopci

Autor: ljš - 
29. dubna 2015
21:26

Tvrdili, že adopce nepřichází v úvahu, a najednou je všechno jinak! Norský sociální úřad zahájil podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka kroky k adopci mladšího z bratrů Michalákových, kteří jsou v severské zemi v pěstounské péči. Česko se vůči postupu ohradilo.

"Český Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí dostal v dubnu informaci, podle níž se norský okresní sociální úřad obrátil na krajskou instituci a požádal ji o zahájení řízení, jehož výsledkem by bylo umožnění adopce mladšího bratra," uvedl Zaorálek. Česko se vůči postupu podle něho ohradilo dopisem.

Matka Eva Michaláková, které norské úřady děti před čtyřmi lety odebraly jak mladšího Davida, tak staršího Denise, by měla podle Zaorálka dát řediteli českého úřadu Zdeňku Kapitánovi souhlas k přístupu ke všem spisům. Kapitán by pak mohl s norskými úřady jednat. "Na základě těchto jednání a jejich výsledku jsme jako ministerstvo zahraničí připraveni obrátit se na Norsko také diplomatickou nótou," řekl Zaorálek.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), jenž poslance o postupu Česka v případu písemně informoval, podotkl, že důvod umístění bratrů Michalákových do pěstounské péče v Norsku neodpadl. Trvá podle pravomocného soudního rozhodnutí. "Rozhodnutí lze změnit na základě nového projednání případu," uvedl premiér. Nové projednání inicioval návrh, který podala v Norsku advokátka Evy Michalákové loni v prosinci, připomněl Sobotka.

Navrácení dětí do rodiny je podle Sobotky možné za podmínek, které stanoví norské právo. "Je nyní důležité, aby paní Michaláková prokázala, že došlo ke změně poměrů od posledního rozhodnutí a že jsou splněny další podmínky předepsané norským právem," řekl ministerský předseda. Norská strana podle něho ví, že případ je velmi citlivý pro česko-norské vztahy.

Sněmovna vzala Sobotkovu písemnou informaci "na vědomí" a vyžádala si další. Jiná usnesení, která navrhovala Jitka Chalánková (TOP 09 a Starostové), jež se v případu angažuje, poslanci nepřijali. Chalánková mimo jiné chtěla, aby poslanci požádali vládu, aby si prostřednictvím konzulátu sjednala styk s bratry Michalákovými, zjistila jejich aktuální stav a ověřila, že se jim v pěstounských rodinách dostává potřebné péče, a aby vyvinula maximální úsilí k dosažení návratu dětí do Česka.

Sobotka zdůraznil, že česká vláda vyvinula na Norsko nejvyšší možný tlak a podnikla diplomatické kroky na všech myslitelných úrovních. Před schválením nových sněmovních usnesení varoval, prý by hrozila jejich inflace. Poslanci se k případu vyjádřili už loni v prosinci. Ministerský předseda taky uvedl, že norské právo neumožňuje svěření dítěte do péče osoby žijící v jiném státu.

cocca ( 30. dubna 2015 03:50 )

 Unést je.Nevím na co ta Michálková čeká.ČR jí nepomůže a i kdyby snaha byla tak jak je vidno Norové maj ČR úplně u zádele, když přes všechny diplomatický nóty dají děti k adopci.Jsme prostě ubohej stát kterej se bojí si dupnout.

hofihofi ( 30. dubna 2015 02:13 )

Zadny stat na svete si nemuze privlastnovat deti s jinym obcanstvim, maximalne je vyhostit do rukou cizich uradu.

alenam ( 29. dubna 2015 23:39 )

Ze strany všech našich politiků je to jenom rádoby líbivé divadlo pro lidi. Na Barnevernet platí jen dvě věci, násilí - zkrátka od nich děti unést, nebo peníze (hodně peněz) - koupit si od nich děti zpět.

illis ( 29. dubna 2015 23:35 )

tesarl

alenam ( 29. dubna 2015 23:33 )

Vůbec mě to nepřekvapilo. Spíš jsem to čekala. Když se z hlouposti dá někomu absolutní moc, není nad ním možnost kontroly, možnost postihu, nespadá pod žádnou jurisdikci, nemůže to dopadnout jinak, než že si takový jednotlivec, taková skupina nebo organizace časem začne dělat co se jí zachce bez ohledu na původní účel, tak jak k tomu došlo u Barnevernet - původně sociálka, nyní bezcitní zločinci obchodují s dětmi

Zobrazit celou diskusi