Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Expert o 150 km/h na dálnici: Řidiči rychlost překračují již nyní, brzdné dráhy se prodlouží

Zvýšení rychlosti na dálnicích: Prodlužuje se i brzdná dráha
Zvýšení rychlosti na dálnicích: Prodlužuje se i brzdná dráha  (Autor: Archiv Blesku, infografika Blesku)
Autor: poe, simao - 
30. dubna 2015
05:44

Řidiči závodníci mají asi smůlu! Poslanci sice schválili rychlost až 150 km/h na vybraných úsecích českých dálnic. Jenže ministr dopravy Dan Ťok (56, za ANO) s tím nesouhlasí. Poukazuje na stav a konstrukci českých dálnic, přemítá, zda jsou řidiči vůbec na vyšší rychlosti připraveni. Co zvýšení rychlostí může způsobit, to pro Blesk.cz shrnul dopravní expert. Např. se prodlouží brzdné dráhy. A hrozí tak více nehod.

Za možným zvýšením povolené rychlosti na některých úsecích dálnic až na 150 km/h stojí poslanec ODS Ivan Adamec (55). Ten za vhodné úseky označil třeba dálnici D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Ostravou nebo mezi Vyškovem a Kroměříží. Dalším by mohla být D11 mezi Poděbrady a Hradcem Králové nebo část D3.

Šéf ODS Petr Fiala se na Twitteru zaradoval. "Jezdit až 150 km/h na vybraných úsecích dálnic bude možné. Sněmovně dnes schválila návrh z programu ODS." Jenže právě tenhle návrh měl i řadu odpůrců. A patří mezi ně i ministr dopravy Dan Ťok (ODS).

Názor experta: Lidi už 150 km/h jezdí

"Z pohledu bezpečnosti je návrh hloupost. Povolenou rychlost 150 mají v Evropě jen na pár úsecích v Polsku a všude jinde je trend spíš k omezování rychlosti. Prakticky se ale 150 km/h už dnes na našich dálnicích jezdí. Podle vlastního průzkumu ÚAMK jezdí kolem 140 km/h většina řidičů (60%). Návrh by to jen legalizoval. Když je omezení na 80, jede se 100, když je 60 jede se také 100. Řidiči víc respektují třeba značky nerovnost na vozovce, zúžení nebo tvorba kolon," upozornil Blesk.cz na možná rizika Petr Vomáčka, mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK).

Zvýšení rychlosti na dálnicích: Prodlužuje se i brzdná dráha Zvýšení rychlosti na dálnicích: Prodlužuje se i brzdná dráha | Infografika Blesku

Hrozí však i další nebezpečí, prodlužování brzdné dráhy. "Při 150 km/h, pokud jsou horší klimatické podmínky, nemají řidiči šanci zabrzdit nebo se vyhnout srážce. Ať už musí nenadále brzdit kvůli jinému vozidlu, nebo kupříkladu zvěři. U sněhu a náledí se bere v průměru 600 metrů brzdné dráhy, při 150 km/h to může být i kolem 1000 metrů. Záleží na povrchu, pneumatikách i vozidle. U 110km rychlosti se počítá kolem 93 m, u 100 km/h 80 metrů," dodal Svoboda z ÚAMK.

Rozhovor s ministrem dopravy

Proti zvýšení rychlosti se přitom postavil i ministr dopravy Dan Ťok, v jehož kompetenci je určit »rychlé« úseky, kde by stopadesátka mohla platit.

Co říkáte stopadesátce na dálnicích?

Ťok: „Naše dálnice jsou konstruovány a projektovány na rychlost 130 km/h, některé dokonce na 120 km/h. Hledat na nich úseky, kde se bude moci jezdit 150 km/h, mě proto nepřijde rozumné.“

S čím konkrétně by řidiči mohli mít problémy?

Ťok: „Při rychlosti 130 km/h teď stihnete na případnou překážku včas zareagovat. Pokud pojedete 150 km/h, tak tam mohou být takové poloměry, nájezdy a jiné věci, že to nestihnete a může to vést ke snížení bezpečnosti. A pak se také obávám, že si řidiči řeknou: Tady je povoleno 150, toleruje se 20 navíc, tak pojedu 170. Což je na tom podle mě to nejnebezpečnější.“

Přistoupíte tedy na zvýšení rychlosti?

Ťok: „Za ministerstvo vhodné úseky aktivně hledat nebudeme. Když dostaneme podnět, tak se jím budeme zabývat, ale budeme k němu přistupovat poměrně kriticky.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vlada_krtek ( 30. dubna 2015 10:34 )

Reaguji na jednoho predchoziho diskutujiciho.  Zakaz predjizdeni pro vozidla nad 3,5 tuny je absolutni blbost. Jako sofer z povolani musim rict, ze je velky rozdil jestli jedu prazdny nebo plny - prijde kopec a co se asi bude dit u plneho /prazdneho nakladaku? To si snad jeste dokazete predstavit. A to jako chcete, aby vsichni nad 3,5 t v tu ranu jeli 20 km/h ????? Prosim, slezte zpatky na zem!

sores ( 30. dubna 2015 10:28 )

Přibude na silnici víc mrtvol! Silnice má Česko běs a děs a mladí frajeři na to dojedou, především ti! Chudáci rodiče.

lobotom ( 30. dubna 2015 09:44 )

Možná nechápete, že to číslo v červeném kroužku značí omezení maximální rychlosti, nikioliv povinnou rychlost kterou musíte jet.

Ford Henry ( 30. dubna 2015 08:37 )

Rychlostní limity by se měli úplně zrušit. Když jedete pod limit a něco se stane tak vás dostanou kouzelném souvětí které řeší uplně všechno. Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem... atd.

decathlonova-matka ( 30. dubna 2015 07:31 )

ministr dopravy Dan Ťok (ODS). simao zdá se ví víc o Ťokovi než agent Bureš

Zobrazit celou diskusi