Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Školáci potřebují více pohybu: Dostanou o hodinu více tělocviku

(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto)  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
28. dubna 2015
19:18

Třetí hodina pohybu, jejíž zavedení již dříve avizovalo ministerstvo školství, se začne na vybraných školách testovat od září. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Nejdříve se zaměří na děti z prvních a druhých tříd základních škol. Ministerstvo pro první rok vyčlenilo 30 milionů korun, které budou určeny na zaplacení učitelů nebo trenérů i metodickou podporu. Nyní mají děti dvě hodiny tělocviku týdně. 

Dobrovolná hodina pohybu navíc nebude mít formu klasického tělocviku, nabídne dětem možnost vyzkoušet si různé sporty pod vedením učitele nebo trenéra. Výběr bude v rukou škol, které se budou rozhodovat na základě svých podmínek. „V některých školách už to funguje. Daří se to například judistům, basketbal spolupracuje třeba s brněnskými školami, hodně aktivní je atletika,“ poznamenal ministr.

Metodika bude vznikat ve spolupráci s Českou unií sportu. „Budou nápomocna naše servisní centra sportu a také jednoty a kluby,“ řekl její předseda Miroslav Jansta.

Podporovat by se podle něj v první fázi měly především tradiční kolektivní sporty, fotbal, hokej, házená, volejbal a basketbal. S touto filozofií souhlasí i ministr. „Pokud nic neuděláme do budoucna, můžeme zapomenout, že bychom z těchto sportů vozili medaile,“ řekl. Problémem je zužování členské základny, protože se děti věnují novějším sportům, jako je například florbal, nebo nesportují vůbec.

anka ( 28. dubna 2015 22:01 )

jestli detem pridaji hodinu telecviku je celkem jedno - dulezite je, jestli jejich rodice sportuji, ti mohou tak vest svoje deti ke sportu - jestli po skole jsou ve skole krouzky - kde deti mohou hrat fotbal, volejbal atd...

renata37 ( 28. dubna 2015 21:12 )

Moje dcera chodí do šesté třídy a už má tři hodiny tělocviku.Tak že co chtěj zavádět.

jerry ( 28. dubna 2015 20:19 )

Zavádět mohou co chtějí. Pokud nebudou tělocvikáři ale suplující dějepisářky, je to o hovně.

mair ( 28. dubna 2015 20:12 )

 Mládež bude nadšená, že bude o hodinu déle organizovaná. Stejně doma sednou k pc. Kdo se nehýbe sám, škola to nezachrání.

petr11 ( 28. dubna 2015 19:45 )

....a byly tři hodiny týdně a nějaký chytrolín to změnil na dvě a teď se to bude zase zavádět na tři......vypráskal bych je všechny za tyhle marnosti...a to je se vším...zrušit a znovu zavést,aby bylo co dělat...ztráta času a hlavně to stojí hodně peněz..

Zobrazit celou diskusi