Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Íránci se zmocnili americké lodi: Na palubě zajali 34 lidí

Íránci se zmocnili americké lodi: Na palubě zajali 34 lidí
Íránci se zmocnili americké lodi: Na palubě zajali 34 lidí  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: dce, ČTK - 
28. dubna 2015
17:30

Íránské námořnictvo se zmocnilo americké nákladní lodi se 34člennou posádkou. Loď prý vplula do íránských teritoriálních vod. Podle britské zpravodajské stanice BBC informaci zatím nepotvrdily americké ani íránské oficiální zdroje.

Podle původních informací polooficiální íránské tiskové agentury Fars se íránské námořnictvo zmocnilo americké nákladní lodi. To však Spojené státy popřely. 

IRNA popsala loď jako "americké obchodní plavidlo pod vlajkou Marshallových ostrovů". Bylo na ní 34 členů posádky, z nichž většina byli Evropané. Podle nejmenovaného zdroje z elitních revolučních gard měl incident civilní, nikoliv politické nebo vojenské pozadí. Agentura Fars k tomu dříve uvedla, že loď byla zabavena na základě soudního příkazu. Mezi íránskou organizací pro správu přístavů a námořní plavbu a majitelem lodi prý panovaly finanční spory. Agentura Fars ale o vlastníkovi lodi nic neuvedla. 

Mluvčí Pentagonu Steve Warren varovnou střelbu označil za "nepřiměřenou". Americké námořnictvo do oblasti vyslalo hlídkovou loď a průzkumné letadlo. Warren podle agentury AP také řekl, že americká vláda má "jisté povinnosti" bránit zájmy Marshallových ostrovů. Není si ale jist, jak tyto povinnosti naplňovat v nastalé situaci. 

Loď plula úzkým průlivem, který je technicky íránskými teritoriálními vodami. Warren ale řekl, že podle mezinárodní úmluvy jím zahraniční lodě mohou volně proplouvat, pokud jsou na obchodní cestě. Není však jasné, zda se loď neodklonila od stanoveného kurzu a nedostala se do pobřežních vod, na které se již smlouva nevztahuje. 

Mluvčí společnosti Rickmers Shipmanagement, která si loď Tigris pronajala od Maersku, v dánské televizi TV2 uvedl, že loď byla na běžné cestě ze Saúdské Arábie do Spojených arabských emirátů. 

Agentura Reuters připomíná, že Írán v minulosti několikrát hrozil, že Hormuzský průliv zablokuje na protest proti zahraničním sankcím, které vyvolal íránský jaderný program. Touto námořní cestou přitom proplouvají tankery převážející zhruba 30 procent celosvětového objemu ropy, která se přepravuje po moři. Teherán v oblasti Hormuzského průplavu často pořádá vojenská cvičení. Například v únoru příslušníci revolučních gard vnikli na maketu americké lodě nebo nacvičovali sestřelení bezpilotního letadla a rozmístění námořních min. 

vrahrychtar ( 28. dubna 2015 20:29 )

valka s Irancem bude i kdyby mohamed na praseti jezdil...

fistron ( 28. dubna 2015 19:42 )

Prostě dohoda o jádru nesmí být uzavřena,tak tam šoupneme loď,a vyrobíme další Tonkinský incident.

jura1 ( 28. dubna 2015 18:35 )

Je třeba, aby roztahovačům po celé zemi, dali pořádné vetrené, jako dostávají ve všech konfliktech které dosud vyvolali.

Zobrazit celou diskusi