Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ransdorf chtěl vydělat, ale podvedli ho: Nyní proti padělatelům obrazů svědčil u soudu

Ransdorf
Ransdorf  (Autor: CTK)
Autor: dce - 
28. dubna 2015
16:19

Když chtěl politik Miloslav Ransdorf před devíti lety pomoci s výhodným prodejem obrazů vážených umělců, netušil ještě, že to pro něj dopadne velmi nepříjemně. Ransdorf nakonec skončil u soudu – díkybohu jen jako svědek. V Plzni svědčil proti padělatelům, kteří ho do celé věci uvrtali. 

Ransdorfův bývalý spolužák mu nabídl odkoupení 400 děl významných světových malířů za cenu neuvěřitelně nízkou. „Jiří Kotas mi tehdy řekl, že se objevila sbírka obrazů, která pochází od šlechtické rodiny z Německa (rod Slivarich von Heldenburg, pozn. red.). Že se obrazy ocitly v Čechách na základě sňatku Slivarichovy dcery. Viděl jsem fotografie těch obrazů, k dispozici byly i znalecké posudky,“ uvedl podle serveru Deník.cz Ransdorf.

Politik údajně obrazy na vlastní oči neviděl, věřil ale kamarádovi a znaleckým posudkům. Do celého obchodu sám investoval desítky tisíc, na další posudky, ty už ale nikdo nevypracoval. Nakonec to Ransdorfa stálo sto tisíc. Dalších osm set tisíc půjčil Kotasovi na soukromé záležitosti. Přestože peníze už pravděpodobně neuvidí, Kotase se stále zastává.

K obchodu nedošlo, protože se do všeho vložila policie. Obžalováno bylo šest lidí včetně malířky a několika starožitníků. Obrazy byly od těch neznámějších malířů, jako je Pablo Picasso, Marc Chagall, Max Pechstein, Vasilij Kandinský, Max Ernst nebo Henri Matisse. Prodejcem měl být velmi starý pán, který pracoval jako kočí u šlechtického prvorepublikového rodu. Muž si údajně neuvědomoval, jaký poklad vlastně má, a všechny obrazy chtěl prodat za 12 milionů korun. 

Kotas měl Ransdorfovi prodejem obrazů splatit svůj dluh. „Figuroval jsem tam sice jako prodávající, ale ani jeden obraz mi nepatřil. Byl jsem spíše v roli komisionáře,“  prohlásil podle deníku Právo Ransdorf. Přestože policie zasáhla do velkého obchodu, padělatelé přece jen něco prodali – za 70 obrazů získali asi 10 milionů korun.


pyskotka ( 28. dubna 2015 16:38 )

role komisionář?, to se na roli Ransdorf špatně připravil,..

Zobrazit celou diskusi