Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Merkelová je slabá! Řecký premiér Tsipras zaútočil. Podle Bildu byl ale unavený a zmatený

Řecký premiér Alexis Tsipras se pustil do německé kancléřky Angely Merkelové.
Řecký premiér Alexis Tsipras se pustil do německé kancléřky Angely Merkelové.  (Autor: Reuters)
Autor: simao - 
28. dubna 2015
09:45

Doufá v další peníze od EU, jenže sám nešetří kritikou. Řecký premiér Alexis Tsipras si pustil pusu na špacír v pořadu jedné řecké televize, kde otevřeně kritizoval německou kancléřku Angelu Merkelovou a mluvil o vydírání i tom, že byl prý podveden.

Tsipras vystoupil v pondělí večer v televizním interview v řecké televizi Star Channel v pořadu Ston eniko. „Je to velmi kritická fáze jednání,“ přiznal Tsipras ohledně toho, že Řecku dochází čas, kdy potřebuje získat další peníze od unie, aby se neocitlo úplně na mizině.

Řecko opět balancuje na pokraji bankrotu, mění proto i vyjednávací tým, který má o splácení řeckých dluhů jednat. Končí v něm ministr financí Janis Varufakis, který se dostal do konfliktu s evropskými věřiteli. V Německu jej ostatně označují jako „Voldemorta“, záporáka z Harryho Pottera. Ta podoba...

Do ostrých výpadů se však pustil i premiér Tsipras. „Merkelová je politicky slabá. Proto si nedokáže přiznat, že její řecká politika v posledních letech nefunguje,“ citoval Tsiprase německý Bild. 

„Někteří říkají, že nás naši věřitelé chtějí vydírat,“ pokračoval Tsipras. „Jsem schopen akceptovat, že jsem byl podveden,“ dodal. Podle Tsiprase nemělo Řecko věřit ústně daným slibům, ale např. od Evropské centrální banky, které velí Mario Draghi, mělo chtít písemné záruky.

Jak však Bild upozornil, u Tsiprase byla patrná změna chování. Pryč byl ten bojový duch, se kterým se do vyjednávání o osudu Řecka pustil šéf krajně levicové Syrizy. Tsipras vypadal místy unaveně, naštvaně, ale i zmateně, píše na svém webu Bild. Řecká nervozita stoupá.

datelobecny ( 4. května 2015 02:47 )

Já Řekům fandím, a kdyby položili EU, tak bych jim poslala i děkovný dopis.

datelobecny ( 4. května 2015 02:42 )

Pošahaná EU cpe prachu každýmu asociálovi, a na vlastní lidi co platí daně z vysoká kálí. Řekové jen využívají situace, blbej kdo dává, a blbější kdo nebere.

kapturek ( 28. dubna 2015 15:30 )

 nic jim nedavat smejdum odpornym, at se chyti prace nebo at vychcipaji hlady

tesarl ( 28. dubna 2015 13:16 )

Ale i Rusko potřebuje Řecko, tím ukáže že členská země EU jde žebrat do Ruska. Neprosí USA, ty samy nic nemaj, ale Rusko. Takže kdo je na tom hospodářsky lépe? USA nebo Rusko?

tesarl ( 28. dubna 2015 13:10 )

Proč by se tedy nesmáli?

Zobrazit celou diskusi