Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Horolezce před tragédií uchránila krádež peněz: Zemětřesení unikli o jeden den

Autor: ČTK - 
27. dubna 2015
08:39

Dřív, než plánovali, se muselo domů vrátit devět řeckých horolezců, které v nepálském hlavním městě Káthmándú okradl jejich místní Šerpa. Do Řecka tak odletěli jen den před tím, než ničivé zemětřesení spustilo nejtragičtější katastrofu v historii Mount Everestu, napsala dnes agentura AFP.

„Dorazili jsme minulý týden do Káthmándú a zjistili jsme, že náš Šerpa zmizel i s penězi, které jsme mu dali,“ řekl jeden z horolezců řecké veřejnoprávní televizní stanici. „Nahlásili jsme krádež nepálským úřadům a rozhodli jsme se v pátek odletět zpátky do Řecka. Měli jsme vlastně štěstí, ale v táboře na Everestu máme přátele,“ dodal.

Skupina devíti Řeků a devíti Indů, ke které se měli přidat, lavinu na Mount Everestu přežila, dodala AFP.

Zatím poslední bilance otřesů o síle 7,8 stupně Richterovy škály hlásí nejméně 3218 obětí, dalších více než 6500 lidí bylo zraněno. Sobotní zemětřesení bylo nejhorší katastrofou v této himálajské zemi od roku 1934, kdy zde při zemětřesení zahynulo 8500 lidí.

Kromě mrtvých v Káthmándú a okolí zemřelo navíc nejméně 18 lidí při sesuvu laviny na Mount Everestu. Další desítky obětí jsou hlášeny v sousedních státech, hlavně na severu Indie a v Tibetu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi