Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dívence z Lidic popravili otce i bratra. Ji chtěli předělat na Němku

Autor: Jan Doležal - 
27. dubna 2015
22:11

Jako jedna z mála přežila vyhlazení Lidic! Marii Šupíkovou (82) zachránilo jenom to, že ji jako malou holčičku nacisté vybrali k poněmčení. Proč si vybrali právě ji, netuší. Blonďatá ani modrooká nebyla.

Na noc z 9. na 10. června 1942 Marie Šupíková (rozená Doležalová) nikdy nezapomene. Rodinu vyhnali z jejich domu jako první. Stál totiž první na příjezdové cestě od Buštěhradu do Lidic. Nacisté si v něm zřídili štáb a odtud vyhlazení vesnice řídili.

Ráno Němci odvezli ženy a děti do kladenské reálné školy. Strávily tam tři dny a tři noci. „Pak nacisti oddělili mámy od dětí. Byl to nejhorší okamžik mého života,“ popisovala Blesku Marie Šupíková. Vybrané děti naložili do vlaku a odvezli do sběrného tábora v polské Lodži. Byla jim zima, měly hlad, špinavé a zavšivené spaly na zemi. „Pak přišel chlap v rajtkách a holínkách, chodil mezi námi a občas někomu klepl ukazovátkem na rameno. I mně. Tehdy jsem to nechápala,“ vypráví paní Marie. K poněmčení bylo vybráno šest děvčat a chlapec.

Paní Marie se až po válce dověděla, že ostatní děti odvezli 60 kilometrů za Lodž, svlékli do naha a naložili do náklaďáků s výfuky zavedenými dovnitř. Byly to pojízdné plynové komory.

Máte unikátní fotografie z konce druhé světové války? Zachytili vaši příbuzní příjezd sovětských vojsk při osvobozování nebo jiné zajímavosti? Pošlete nám své materiály na blesk@online.cz!

 

Příběhy z pekla! Příběhy z pekla! | Blesk

Vycházejí Příběhy z pekla!

Vydavatelství Czech News Center přináší v edici Blesk extra unikátní publikaci pod názvem Příběhy z pekla. Obsahuje neuvěřitelná svědectví přeživších vězňů z německých nacistických koncentračních táborů. Marta Kottová, Helga Hošková, Dagmar Lieblová, Toman Brod a mnozí další Češi vyprávějí o hrůzách, které prožili, ale i o hrdinství vězňů v Osvětimi, Ravensbrücku či Terezíně. Součástí výjimečné knihy jsou také detailní popisy, mapky a nákresy největších nacistických koncentračních lágrů.

Knihu koupíte už dnes na stáncích nebo si ji můžete objednat přes SMS! Pošlete SMS na číslo 902 11 ve tvaru: PEKLO mezera JMÉNO mezera PŘÍJMENÍ mezera ADRESA mezera MĚSTO mezera PSČ. Příklad: PEKLO Jan Novak Prubezna 233 Olomouc 77900. Cena každé přijaté SMS je 39 Kč vč. DPH (zahrnuje poštovné i balné). Provozuje CZECH NEWS CENTER, a. s., infolinka 296 363 199 ve všední dny 8–16 hod., mobil@cncenter.cz, www.platmobilem.cz

majojo ( 10. června 2015 11:10 )

Tu paní hluboce obdivuji, že dokázele přežít a přes ty otřesné zážitky prožít dobrý a plnohodnotný život.

hofihofi ( 27. dubna 2015 22:57 )

A co cesi cekali, vlada co utekla do teplicka posle par vojaku, aby odkrouhli nemeckeho sefa protektoratu a jeden z atentatniku je zradce dokonce je naprasi (CURDA) a nemci si to nechaji libit? Do te doby cechum nic moc nedelali, chteli jen vyrobu a klid, do valky jako zradni slovaci nemuseli, majetky jim nebrali, peklo zacalo po atentatu coz byl, vseobecne uznano, za velice pitomy cin

Zobrazit celou diskusi