Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt na střeše světa: Everest se otřásl, hrozí další laviny

Autor: ljš - 
26. dubna 2015
12:23

Čekají na pomoc a ta nepřichází. Stovky horolezců uvízly v oblasti nejvyšší hory světa, Mt. Everestu. Desítky z nich jsou vážně zranění poté, co základní tábor smetla ničivá lavina. Další jsou pod ní zaživa pohřbeni. Všichni se děsí, že otřesy strhnou novou. Jde o největší katastrofu na střeše světa v dějinách.

Lavina, která se na základní tábor zřítila v sobotu po nejsilnějším otřesu, pohřbila velkou část základního tábora. Zaživa pohřbila nejméně 18 lidí, jejichž těla se již podařilo vyprostit. Podle britského listu Daily Mail je mezi oběťmi laviny také americká lékařka a jeden z manažerů společnosti Google. Podle jednoho ze zraněných šerpů, jehož do Káthmándú dopravilo letadlo, počet obětí laviny určitě vzroste.

Ranění v táboře čekají v improvizovaných podmínkách na pomoc. Ta ale přichází velmi pomalu. V hlavním městě dnes přistálo teprve první letadlo s 15 lidmi. "Obrovská katastrofa, pomáhal jsem hledat a vyprošťovat oběti. Mnoho mrtvých. Ještě víc těžce raněných. Mrtví budou přibývat, jestli nepřiletí helikoptéry," napsal rumunský dobrodruh Alex Gavan na Twitteru. "Modlete se za nás!" vzkázali další.

Podle horolezce Martina Koloucha přímo na Everestu žádní Češi nejsou. On se spolu s osmičlennou brněnskou expedicí nachází na asi 20 km vzdáledné hoře Čo Oku. "Čínská vláda po dohodě s tibetskou lezeckou asociací rozhodla, že do odvolání musí všechny expedice zůstat na místě, takže se nesmíme ani přesunout do jiných výškových táborů. Co vím, tak zastavila i pohyb po okolních cestách, což znamená, že v tuto chvíli zůstávají všichni tam, kde byli dnes ráno," řekl serveru iDnes.cz.

Obrovskou hrozbou pro horolezce, kteří zůstávají uvězněni na místě, jsou další otřesy. Ti, kterým se podařilo navázat spojení se světem, píší, že viděli z hory padat balvany o velikosti osobního auta. Hora se prý při zemětřesení o síle 7,8 stupně třásla dlouhé dvě minuty.
 

 

 

mair ( 26. dubna 2015 21:32 )

 Ad pizducha2: připadáte si jako borec diskuse?

mair ( 26. dubna 2015 21:29 )

 Lidi nejsou páni na Zemi.

sores ( 26. dubna 2015 16:32 )

Každý kdo podnikne ne zrovna bezpečnou cestu je to jeho rozhodnutí a tím pádem musí počítat i s tím nejhorším co se může při nebezpečných výstupech stát.A kdo si to nepřipouští, je velký hlupák. Pak spoléhají na pomoc a záchranu těch lidí co neriskují a naopak riskují své životy za jejich záchranu a jdou je zachraňovat!

jaromir123 ( 26. dubna 2015 15:14 )

Proč tam lídé pořád lezou ?

vipasenysenator ( 26. dubna 2015 14:04 )

prý tam byl šílený bordel, jak na největším smetišti světa, Tsho Mo Lung Ma si to líbit nenechala

Zobrazit celou diskusi