Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Další zemětřesení v Nepálu! Padesátka Čechů je stále nezvěstná

Autor: ČTK - 
26. dubna 2015
09:57

Mohutné následné otřesy dnes zasáhly širokou oblast od Nepálu po Indii, lidé v nepálské metropoli Káthmándú podle zpravodajů zahraničních agentur v panice prchali ven z uzavřených prostor. Otřesy, které měly podle americké geologické služby USGS sílu 6,7 stupně, vyvolaly další lavinu v Himálaji.

Při sobotním zemětřesení zahynulo v Nepálu a okolních zemích celkem více než 2000 lidí. Situace v zemi je kritická: málokde funguje elektřina a telefonní spojení, přerušeny jsou dodávky vody a řada míst je zcela odříznutých od světa. Přeplněné nemocnice nezvládají nápor zraněných a lidé se někde kvůli nedostatku záchranářů a techniky snaží zasypané vyprošťovat i holýma rukama.

Záchranné týmy se také jen těžko dostávají do oblasti epicentra zemětřesení, které bylo asi 80 kilometrů severozápadně od Káthmándú. V přístupu k postiženým místům brání především sesuvy půdy. Záchranáři proto musejí pěšky po horských stezkách, nasazeny budou i vrtulníky. Jeden z představitelů humanitární organizace World Vision uvedl, že některé vesnice, "doslova nalepené na hory", mohly být zcela smeteny padajícími kusy skal

S otevřením letiště v Káthmándú, jehož provoz byl v sobotu kvůli zemětřesení o síle 7,8 stupně přerušen, začala do země proudit humanitární pomoc, především ze sousedních států. Do Nepálu dnes dorazilo také 62 členů čínského záchranářského týmu. Pákistán se chystá vypravit letoun s polní nemocnicí a do země pošle potravinové balíčky, vodu, léky, stany a další potřebné vybavení. V zemi již přistála indická letadla s humanitární pomocí a další dorazí během dne.

V Káthmándú dnes přistálo také první letadlo s 15 lidmi, kteří byli zraněni v základním táboře na úpatí Mount Everestu, jehož část v sobotu zasáhla lavina vyvolaná zemětřesením. Podle britského listu Daily Mail je mezi oběťmi laviny také americká lékařka a jeden z manažerů společnosti Google. V základním táboře zahynulo 17 lidí a podle jednoho ze zraněných šerpů, jehož do Káthmándú dopravilo letadlo, počet obětí laviny určitě vzroste.

Třetina Čechů je stále nezvěstná

Podle aktuálních informací českých diplomatů se v Nepálu v době zemětřesení nacházelo 155 českých občanů, s 54 z nich se dosud nepodařilo navázat kontakt. České úřady zatím nemají zprávy, že by Češi byli mezi zraněnými či mrtvými, řekl ČTK Daniel Frous z tiskového odboru ministerstva zahraničí. Do Nepálu zamířila z Indie česká konzulka, kvůli uzavření leteckého spojení v Káthmándú se ale musela vrátit do Dillí. "Její letadlo už nestihlo přistát," uvedl Frous. V hlavním městě Nepálu má Česká republika honorární konzulát

Blesk.cz se krátce po sobotním neštěstí podařilo kontaktovat jednu z českých turistek, která je v oblasti s kamarádkou. Situace v oblasti, kde se pohybovaly, byla opravdu dramatická. "Obě jsme při té první vlně upadly na zem. A pak nás místní chlapík zatáhl mezi futra jednoho baráku. Sto metrů od nás se zřítila pagoda," popsala. "Zatím nevíme, kdy se odtud dostaneme. Měli jsme další termín odletu dnes, ale po těch dnešních otřesech, máme obavu, že let zase zruší," napsala dnes Blesk.cz.

Počet obětí sobotního ničivého zemětřesení v Nepálu a dalších zemích zatím vzrostl na 2200, dalších zhruba 5000 lidí bylo zraněno. Zemětřesení zasáhlo i sousední státy - v Indii podle posledních informací zemřelo nejméně 51 lidí, v Tibetu 17 a v Bangladéši čtyři.

Nejhorší zemětřesení zažil Nepál v roce 1934. Tehdy mělo sílo 8,3 stupně a téměř zničilo Káthmándú a města Bhaktapur a Patan. Zahynulo zhruba 8500 lidí.

Nejhorší zemětřesení zažil Nepál v roce 1934. Tehdy mělo sílo 8,3 stupně a téměř zničilo Káthmándú a města Bhaktapur a Patan. Zahynulo zhruba 8500 lidí.

jago ( 26. dubna 2015 16:48 )

Možná už budou pohřbení. Nijak se s tím nepářou, chápu je.

vungtao ( 26. dubna 2015 16:37 )

To Vás chápu, Eliško, já tam mám teď kolegy a jen náhodou, že jsem musela vybrat v dubnu starou dovolenou, tam nejsem. Jinak tam nelétají moc zbohatlici, pro představu, ale skuteční cestovatelé a na Vašeho syna musite být pyšná, i já mám syna sportovce a strach mě provázel po celou jeho sportovni kariéru, v kolektivnich sportech neni o úrazy nouze. Lidé jsou strašně zli a je to dobou, která lidi rozděluje a je to dobře pro mocipány, protože dav umi nadávat jen v Blesku, ale aby se semknul a vyžádoval svoje práva a potažmo i náležitou odměnu za práci, tak to ne! Závist a trpkost je to co nás obklopuje a já přeji všem vše dobré!

inqizitor ( 26. dubna 2015 16:27 )

Chtěl si říct obyčejná lopata ne?

inqizitor ( 26. dubna 2015 16:26 )

To je fakt omezený názor, hodný naprostého idiota..

eliska963852 ( 26. dubna 2015 16:10 )

Za málo, můj syn je horolezec a byl tam loni. Mám sice o něj permanentně strach, ale pořád je to lepší, než aby se flákal po hospodách.

Zobrazit celou diskusi