Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Exšéf Nemocnice Na Homolce rozhazoval státní peníze! Kamarádíčkům rozdal miliony z rozpočtu nemocnice

Autor: INT, lm, red - 
26. dubna 2015
11:16

Ředitel k pohledání! Exšéf státní Nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý hospodařil se stáními penězi, jak kdyby byly jeho vlastní. Svým kamarádíčkům pak vyplácel za fiktivní poradenské služby miliony.

Vyšetřovatelé podle deníku Právo zjistili z deníku Vladimíra Dbalého, že svým dvěma fiktivním poradcům vyplatil miliony. První z nich, Zdeněk Čáp, si přišel na více než 3,1 milionu korun, druhý Josef Kantůrek získal z rozpočtu nemocnice téměř 1,3 milionu korun. Dbalý za tuto laskavost požadoval odměnu ve výši 20 tisíc měsíčně, celkem si přišel na více než milion.

I když se Dbalý s Čápem a Kantůrkem setkával pravidelně, ani jeden z poradců pro nemocnici fakticky nic nevykonal. „Schůzky mezi Dbalým a Kantůrkem byly zaměřeny pouze na předávání úplatků, případně faktur k proplacení,“ píše se podle Práva v usnesení o zahájení trestního stíhání. O věrohodnosti deníku Dbalého není pochyb, všechny ostatní pečlivě zaznamenané skutečnosti se shodují s realitou.

O co v případu jde?

Dbalý zmanipuloval zakázku na digitalizaci chorobopisů, čímž nemocnici okradl o nejméně 57 milionů korun. Obviněn je spolu se svým bývalým náměstkem Michalem Toběrným i z přijetí úplatku ve výši 5,7 milionu.

V kauze jsou stíháni i další lidé. Podle médií se jedná o bývalého vysoce postaveného úředníka ministerstva zdravotnictví Pavla Kocourka a Josefa Veselého a Tomáše Kadlece, kteří údajně převáděli peníze ze zakázky na další účty.

Ve vazbě kromě Dbalého skončil také šéf dceřiné firmy nemocnice Holte Medical Petr Kutil, který byl původně stíhán na svobodě. Nedávno ale podle soudu fyzicky napadl jednoho ze svědků.

zauber ( 26. dubna 2015 15:02 )

No a co? Na co jsou různé zdravotnické poplatky a nadstandartní příplatky. A samozřejmě, nedáš-li sponzorský dar nemocnici, tak si počkáš na operaci hezky dlouho.

hejhej ( 26. dubna 2015 14:35 )

milofr: Jména uvedená jsou lékaři.

milofr ( 26. dubna 2015 14:17 )

zapoměl(a) si ty další jména i z jiných partají? nebo se soustřeďuješ jen na jednu partaj? kradli a kradou všichni zprava, zleva i ti ze středu! a né jenom ve středu

.fjotrpjotr ( 26. dubna 2015 14:12 )

JAKO DRAHOUŠ RÁTH A JEHO FOTR A SPOL.

vipasenysenator ( 26. dubna 2015 14:00 )

to se divím, že mu to nenažraný doktoři baštili, to maj furt keců jak jsou špatně placený, furt by chodili do Německa a tady si od nevzdělanýho balíka nechaj rozkrádat nemocnici pod pr.delí

Zobrazit celou diskusi